Diplomutbildning: Digital musikkomposition Distans

Plats Distans

Om du vill lära dig grunderna inom digital musikkomposition då är denna diplomutbildning en utmärkt början. Du får verktyg för att analysera musik samt metoder att skriva ner musik i musikprogram eller i notskrivningsprogram.

Boka kursen nu

Kursen går på distans med livesända online lektioner där du kommunicerar direkt med din lärare och dina kurskamrater precis som i klassrummet.

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till dig som är nybörjare och som inte har några förkunskaper i musikteori, analys, gehör och musikproduktion. Du har kanske en idé till ett musikstycke i huvudet och vill lära dig hur du ska översätta den till ”papper”.

Mål

Efter avslutad utbildning kommer du ha en gedigen grund att stå på när det gäller hur musik fungerar och hur den skrivs. Du kommer kunna arbeta vidare på egen hand eller ta mer ingående kurser med snävare inriktning och du kommer få med dig inspiration att skapa musik på olika sätt.

Innehåll

Vi kommer att gå igenom hur musikens byggstenar och digitala verktyg som används för komposition ser ut samt hur man arbetar med dessa. Du kommer börja med att öva dig i grundläggande musikteori och få uppgifter som går ut på notlängder, skalor, intervall och ackord. Du kommer efterhand att få uppgifter att skriva ner enklare melodier och sätta dem till ackord, för att sedan utveckla en idé till färdigt musikstycke.

Grundläggande musikteori
Vi tittar på musikens byggstenar och förklarar dess uppkomst och användningsområde, skalor och modus, harmonilära, rytmik, notation.

Grundläggande principer om ljud
Ett moment som innefattar vad ljud år samt hur det omvandlas från analogt till digitalt, vågformer, samplingsfrekvens, bitrate, vanliga ljudformat.

Att skriva för verkliga instrument
Arrangering, orkestrering, analogt kontra digitalt, kommunikation samt inspelning är exempel på vad vi behandlar i delkursen.

Att skriva för digitala instrument
Vi går igenom allt som behövs för att förstå musiken och hur den skapas: MIDI, DAW, digitala musikinstrument, olika instrumenttyper.

Att spela in andra och sig själv
Mic-typer, ljudisolering och akustik, redigering i DAW.

Slutskedet – mixning och mastring
Vanliga komponenter i mixning (EQ, kompressor, limiters), inserts eller sends, ljudstyrka. Mastring – målplattformar, vad ska jag tänka på?

Undervisningsform

Utbildningen hålls helt online via Zoom. Du deltar på angiven dag och tid. I god tid innan starten kommer du få instruktioner om hur du går tillväga för att koppla upp dig och ansluta till din lektion. Utbildningen kräver tillgång till dator med kamera, hörlurar med mikrofon samt bra internetuppkoppling.

Arbetssätt

Vi varvar teoretiska genomgångar med praktisk träning. Undervisningen sker gemensamt men du har möjlighet att få djupare individuell feedback beroende på ditt behov. Utöver lärarledda lektioner behöver du lägga några timmar mellan lektionerna för eget arbete. Det krävs 75% närvaro i alla delämnen samt att alla uppgifter fullgjorts för att kunna få ut ett diplom efter utbildningens slut.

Litteratur/material

Material ingår inte i kursavgiften.
För att arbeta med notskrivningsprogrammet MuseScore behöver du ha programmet på din dator (OBS: ej iPad eller annan surfplatta). För att kunna arbeta med ett musikprogram (DAW) som t.ex. REAPER eller Cubase behöver du ett USB-ljudinterface, exempelvis Focusrite Scarlett 2i2 3:e generationen, samt det musikprogram du vill arbeta med.
Gratis och obegränsad demoversion av REAPER, som kommer att användas till kursen finns på https://www.reaper.fm.
Gratis notskrivningsprogram MuseScore finns på https://musescore.org.

Vi förbehåller oss rätten att skjuta upp eller ställa in kursen vid för få antal anmälningar.

https://www.folkuniversitetet.se/kontakt/trollhattan/nyheter-och-puffar/covid-19/

Kursledare

Fredrik Häthén

Fredrik Häthén innehar en kandidatexamen i Digital Ljudproduktion från Blekinge Tekniska Högskola.  

I dagsläget är Fredrik verksam som kompositör, ljuddesigner, arrangerar, orkestrerare och producent, och hans musik finns i såväl datorspel som kortfilmer och reklam. Hans originalmusik har framförts av både symfoniorkestrar, storband, kvartetter och marschorkestrar. 

Fredrik spelar även saxofon, och har skrivit många originalstycken för det instrumentet samt medverkat i många olika konstellationer.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Trollhättan. Tel: 0520 - 50 50 75

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Tid
29 sep 2022
To 18:00 - 21:15
Tillfällen
23
Studietimmar
92
Kurs-ID
1118051
Pris
24500 kr