Skriv din egen musik Distans Live

Plats Distans

Du får verktyg för att analysera musik samt metoder att skriva ner musik i musikprogram eller notskrivningsprogram.

Boka kursen nu

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som har eller haft en idé till ett musikstycke i huvudet men inte riktigt vet var du ska börja med att skriva ner det. Du lär dig grundläggande musikteori, du får verktyg för att analysera musik samt metoder att skriva ner musiken i musikprogram eller notskrivningsprogram.

Mål

Efter avslutad kurs kommer du ha en gedigen grund att stå på när det gäller hur musik fungerar och hur den skrivs. Du kommer kunna arbeta vidare på egen hand eller ta mer ingående kurser med snävare inriktning och du kommer få med dig inspiration att skapa musik på olika sätt.

Innehåll

Vi kommer att gå igenom hur musikens byggstenar och digitala verktyg som används för komposition ser ut samt hur man arbetar med dessa. Du kommer att få uppgifter att skriva ner enklare melodier och sätta dem till ackord, för att sedan utveckla en idé till färdigt musikstycke. Arbetet kommer att ske digitalt med de verktyg du känner dig mest bekväm med.

  • Introduktion,
  • musikteori (notläsning och notskrivning, intervall och ackord, kadenser tonarter och taktarter),
  • analys av musik,
  • att gå från idé till nedskriven låt,
  • att arbeta digitalt med musik (innefattar en grundläggande genomgång av virtuella instrument och koncept som MIDI och VSTi).

Undervisningsform

Undervisningen sker både gemensamt och på individuell nivå, anpassat efter varje deltagares nivå och inriktning.

Litteratur/material

Material ingår inte i kursavgiften.
För att arbeta med notskrivningsprogrammet MuseScore behöver du ha programmet på din dator (OBS: ej iPad eller annan surfplatta). För att kunna arbeta med ett musikprogram (DAW) som t.ex. REAPER eller Cubase behöver du ett USB-ljudinterface, exempelvis Focusrite Scarlett 2i2 3:e generationen, samt det musikprogram du vill arbeta med.
Gratis och obegränsad demoversion av REAPER, som kommer att användas till kursen finns på https://www.reaper.fm.
Gratis notskrivningsprogram MuseScore finns på https://musescore.org.

Kommentarer från tidigare kursdeltagare

” Väldigt kunnig o pedagogisk”

” Det var en fruktansvärt bra kurs och en super bra lärare.”

” Just Fredriks engagemang i kursen och ämnet var väldigt inspirerande! Önskar fler lärare hade hans glöd”

"Fredrik är varm och pedagogisk. det märks att han vill skapa en stämning med högt i tak, vänlighet och respekt för alla. Fredrik är rolig, öppen och passionerad och alltid beredd att förklara saker igen och formulera om sig tills man förstår! det är tydligt att Fredrik kan sina grejer och har en (förankring i en verklighet som kompositör). han lär ut saker mycket mer praktiskt än någon annan lärare jag haft – det känns som att det alltid finns en motivation till varför ett visst element är med i kursen. "

Kursledare

Fredrik Häthén

Fredrik Häthén innehar en kandidatexamen i Digital Ljudproduktion från Blekinge Tekniska Högskola.  

I dagsläget är Fredrik verksam som kompositör, ljuddesigner, arrangerar, orkestrerare och producent, och hans musik finns i såväl datorspel som kortfilmer och reklam. Hans originalmusik har framförts av både symfoniorkestrar, storband, kvartetter och marschorkestrar. 

Fredrik spelar även saxofon, och har skrivit många originalstycken för det instrumentet samt medverkat i många olika konstellationer.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Trollhättan. Tel: 0520 - 50 50 75

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Tid
26 sep 2022 - 28 nov 2022
Må 18:00 - 21:15
Tillfällen
10
Studietimmar
40
Kurs-ID
1113212
Pris
4675 kr