Vi går på opera

Plats Stockholm

Fördjupa ditt operaintresse och få ut mer av dina operabesök genom att delta på den här kursen. Under våren ser vi operor från tre olika epoker i helt olika stilar. Denna kurs gick tidigare under namnet Operaaftnar.

Boka reservplats

Kursavgift och biljetter

En förutsättning för att delta och tillgodogöra sig kursen på bästa sätt är att vi går och ser föreställningarna tillsammans. Observera att kostnaden för operabiljetter tillkommer på cirka 200-600 kronor per biljett utöver kursavgiften. Vi tillhandahåller alltså en biljett per deltagare till varje föreställning enligt specifikation nedan, vilka faktureras separat. Observera även att biljetterna ej kan avbokas eller återlämnas.

Krav på vaccinationsbevis

Observera att alla besökare över 18 år som ska se föreställningar med fler än 20 personer på Kungliga Operan och Folkoperan ska kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis samt giltig ID-handling. Läs mer här Ansvarsfulla besök på Kungliga operan och regler för Folkoperan kan du ta del av här.

samt att operaarrangörerna kräver att alla uppvisar vaccinationsbevis.

Kursinnehåll och upplägg

Kursdeltagarna kommer att se tre operaföreställningar samt delta vid fyra föreläsningar och gruppdiskussioner före och efter varje föreställning. Innehållet i föreläsningarna kommer att ge en bakgrund till kompositörernas liv och deras verk, genomgång av operornas handling, genomlyssning av olika musikaliska teman samt lite allmän musik- och kulturhistoria som berör de olika operorna. I diskussionerna analyserar vi föreställningarna som vi har sett med fokus på såväl sång och musik som regi och scenografi.

Löftet

Vi börjar med att se Löftet, en helt nyskriven opera av den svenske kompositören Mats Larsson Gothe. Operan är skriven på uppdrag av Kungliga Operan till den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Operan handlar om Ava som skiljs från sin make Teo i ett koncentrationsläger och efter krigsslutet söker efter honom genom ett Europa i ruiner. Librettisten Susanne Marko har skrivit texten till operan inspirerad av sin egen familjehistoria.

Cosí fan tutte

Därefter ser vi en av W. A. Mozarts mest populära operor - Cosí fan tutte. Berättelsen om två unga officerare som ska gifta sig men innan dess slår vad om att deras flickvänner kommer att vara dem evigt trogna, utvecklas snabbt till en labyrint av sanningar och lögner. Operans titel betyder ungefär: Så här gör alla, och kanske är det så, att vi fortfarande kan känna igen oss i denna 1700-talskomedi.

Syster Angelica/Gianni Schicchi

Till sist ser vi Giacomo Puccinis två kortoperor Syster Angelica och Gianni Schicchi. Den ena är en tragedi, den andra en komedi och båda visas samma kväll med paus emellan. Syster Angelica handlar om en nunna som gått i kloster efter att hon fött ett utomäktenskapligt barn. När hon får reda på att barnet har dött vill hon själv ta sitt liv. Komedin Gianni Schicchi handlar i sin tur om hur släktingar försöker lura till sig ett arv på falska premisser. Trots att de båda enaktarna är väldigt olika så finns sambandet i den förunderligt vackra musiken.

Sammankomster

De fyra föreläsningarna och gruppdiskussionerna kommer att äga rum klockan 18:00 torsdagarna den 17 februari, 10 mars, 21 april och 12 maj.

Föreställningsdatum och plats

Alla föreställningar ges på torsdagar och börjar 19:00, klicka på respektive länk för mer information om föreställningarna.

Kursledare

Sara Hildén är musikvetare med ett passionerat intresse för opera.

Kursledare

Sara Hildén

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
17 feb 2022 - 12 maj 2022
To 18:00 - 19:30
Tillfällen
4
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
1117094
Pris
1300 kr