Munspel i liten grupp, fortsättningskurs

Plats Stockholm

Munspelet är ett litet instrument med stort uttryck och många dolda möjligheter. Munspel används ofta i blues och folkmusik men kan användas i vilken genre som helst.

Boka kursen nu

Om att lära sig munspel

När du spelar munspel är varken händerna eller ögonen av någon större betydelse, istället får du utveckla ditt öra för musik och din kroppskännedom. Ibland kan det vara frustrerande att komma vidare, att lära sig spela en ton i taget eller att komma igång med att böja toner, men det är en härlig känsla när man får till det. På en kurs får du hjälp med varje steg och dessutom chansen att ha kul och musicera med andra.

Målgrupp och förkunskaper

Du ska ha gått vår nybörjarkurs i munspel eller ha motsvarande erfarenhet: kunna spela enklare melodier i första positionen (C dur på ett C-munspel). Det spelar ingen roll om du vill spela blues, rock, country, folkmusik eller någon annan genre, du lär dig grunderna som behövs till alla stilar och har möjlighet att påverka innehållet på kursen. Har du aldrig spelat förut rekommenderar vi istället introduktionskursen Kom i gång med munspel.

Mål

  • Att utveckla ditt melodispel på munspelet.
  • Att utveckla din känsla för timing, rytm och sväng.
  • Att utveckla grundtekniken på instrumentet (andning, blockering, tonbildning).
  • Att öka din kännedom om genrer där munspel ofta används.
  • Att ha provat på att böja toner.

Innehåll och upplägg

På den här nivån får du utveckla den grundläggande tekniken för att kunna få ut mer musik ur instrumentet, att musicera tillsammans med andra och att utveckla gehöret. Du får även lära dig mer om hur munspel kan användas inom olika genrer.

Vi jobbar med andning, skalor, melodispel, och ackordkomp. Du får prova på olika genrer och vi testar att spela låtar i andra och tredje positionen. Vi lyssnar och på musikexempel och diskuterar hur munspelet kan användas i olika genrer. Deltagarna har stort inflytande över kursens innehåll.

Under kursen musicerar vi tillsammans i liten grupp på max 8 deltagare. Att lära sig spela munspel handlar mycket om att lära känna sin egen kropp – att öka kontrollen över andningen och att forma tonen med mun, läppar och händer, att höra melodier och känna rytmen i kroppen. Under kursen ska du få hjälp att hitta ett sätt att spela som passar just dig. Mycket går att visa och förklara men främst behöver man prova sig fram, tillsammans under kurstillfällena och hemma i lugn och ro.

Olika personer har lätt eller svårt för olika saker, därför pratar vi tillsammans om vad vi gör så att alla kan lära av varandra.

Övning ger färdighet

För att du ska kunna följa med i kursen och utvecklas så mycket som möjligt är det viktigt att du kan öva lite hemma mellan tillfällena.

Studiematerial och instrument

Det enda du behöver är ett diatoniskt munspel i C, anteckningsblock och penna för egna noteringar samt någon form av inspelningsapparat (mobiltelefon brukar fungera fint). Övrigt material kommer att delas ut under kursens gång. Kontakta gärna kursledaren om du är osäker på vilket munspel som passar.

Lov

Kursen har uppehåll vecka 9 och 15.

Fortsättningsmöjligheter

Prata gärna med din kursledare om du är osäker på vilken nivå och kurs du bör välja efter avslutad kurs. För dig som vill utveckla ditt spel mer personligt, satsa liter mer eller vill musicera i din egen takt vill vi tipsa om individuell underrvisning, där vi arbetar med de tekniker, stilar och låtar du är intresserad av. Sök "Individuell undervisning munspel" eller kontakta oss för mer information och anmälan.

Nivåbedömning och fler kurser

Prata med din kursledare i första hand om du är osäker på din nivå samt om du saknar något i vårt kursubud för munspel.

Feedback från tidigare deltagare

  • "Erland är väldigt duktig på att lära ut på ett engagerat, lugnt, kreativt och pedagogiskt sätt."
  • "Erland lär ut på ett sätt så att man förstår och vill lära sig mer!"

Kursledare

Erland Westerström

Erland är en mångsidig och uppskattad pedagog med flera års erfarenhet av att undervisa, både nybörjare och mer erfarna musiker. Han är specialiserad inom svensk folkmusik men har ett brett musikaliskt intresse och erfarenhet från olika genrer.

Erland är folkmusiker och riksspelman med munspel som huvudinstrument. Han är utbildad musiker på Kungliga Musikhögskolan med inriktning svensk folkmusik. När han inte undervisar är Erland aktiv både som solomusiker och i olika band/ensembler.

Erland Westerström

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
17 feb 2022 - 05 maj 2022
To 19:15 - 20:45
Tillfällen
10
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1116997
Pris
2600 kr