Munspel i liten grupp, nybörjarkurs

Plats Stockholm

Munspelet är ett litet instrument med stort uttryck! Det krävs inga förkunskaper för att börja spela musik på munspel, du kan börja spela ackord och enkla melodier redan på första lektionen.

Boka reservplats

Om att lära sig spela munspel

Munspel används ofta i blues och folkmusik men kan användas i vilken genre som helst. Ibland kan det vara frustrerande att komma vidare, att lära sig spela en ton i taget eller att komma igång med att böja toner, men det är en härlig känsla när man får till det. På en kurs får du hjälp med varje steg och dessutom chansen att ha kul och musicera med andra.

Målgrupp

Det här är kursen för dig som är 13 år och uppåt och som vill spela munspel och ha kul. Det spelar ingen roll om du vill spela blues, rock, country, folkmusik eller någon annan genre – grunderna är samma oavsett musikstil. Det krävs inga förkunskaper i notläsning eller musikteori.

Mål

Målet med kursen är att du och de andra kursdeltagarna ska komma igång och musicera på munspel, att du ska kunna spela enkla melodier och ackordrytmer på munspel. Tillsammans skapar vi musik samtidigt som vi utvecklar spelteknik och gehör.

Innehåll och upplägg

Under kursens gång lär vi oss att andas genom instrumentet, spela ackord och rytmer, spela en ton i taget, hitta toner och ackord samt spela enkla melodier. Vi jobbar också med hur man kan lära sig nya låtar på gehör och med tabulatur.

Att lära sig spela munspel handlar mycket om att lära känna sin egen kropp – att öka kontrollen över andningen och att forma tonen med mun, läppar och händer, att höra melodier och känna rytmen i kroppen. Under kursen ska du få hjälp att hitta ett sätt att spela som passar just dig. Mycket går att visa och förklara men främst behöver man prova sig fram, tillsammans under kurstillfällena och hemma i lugn och ro. Olika personer har olika lätt för olika saker, därför pratar vi tillsammans om vad vi gör så att alla kan lära av varandra. Prata gärna med din lärare om du har speciella önskemål kring olika kursmoment.

Lov

Kursen har uppehåll vecka 9 och 15.

Tips!

För att du ska kunna följa med i kursen och utvecklas så mycket som möjligt är det viktigt att du kan öva lite hemma mellan tillfällena.

Studiematerial och instrument

Det enda du behöver är ett diatoniskt munspel i C samt anteckningsblock och penna för egna noteringar, övrigt material kommer att delas ut under kursens gång. Du kan antingen ta med ett eget munspel eller köpa ett på plats direkt via kursledaren. Det kommer att finnas minst två olika alternativ att välja på och priset ligger på cirka 300-400 kronor. Betalning sker direkt till kursledaren och du kan betala kontant, via Swish eller på faktura. Fördelen med att köpa ditt munspel via kursledaren är att han alltid kollar igenom och stämmer munspelet innan det lämnas ut.

Fortsättningsmöjligheter

Prata gärna med din kursledare om vilken nivå och kurs du bör välja efter avslutad nybörjarkurs.

Våra tidigare deltagare om kursen och kursledaren

  • "Erland är väldigt duktig på att lära ut på ett engagerat, lugnt, kreativt och pedagogiskt sätt."
  • "Erland lär ut på ett sätt så att man förstår och vill lära sig mer!"

Kursledare

Erland Westerström

Erland är en mångsidig och uppskattad pedagog med flera års erfarenhet av att undervisa, både nybörjare och mer erfarna musiker. Han är specialiserad inom svensk folkmusik men har ett brett musikaliskt intresse och erfarenhet från olika genrer.

Erland är folkmusiker och riksspelman med munspel som huvudinstrument. Han är utbildad musiker på Kungliga Musikhögskolan med inriktning svensk folkmusik. När han inte undervisar är Erland aktiv både som solomusiker och i olika band/ensembler.

Erland Westerström

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
17 feb 2022 - 05 maj 2022
To 17:30 - 19:00
Tillfällen
10
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1116994
Pris
2600 kr