Folkmusik på fiol SOMMARKURS v26

Plats Stockholm

Vill du spela svensk folkmusik på fiol (violin) och lära dig grunderna inom denna breda och mytomspunna genre och tradition? Välkommen att utveckla ditt fiolspel, stilmedel och din konstnärliga verktygslåda.

Boka reservplats

Målgrupp och förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som är 16 år och uppåt, som är nybörjare inom folkmusik men som har grundläggande kunskaper inom fiolspel motsvarande t.ex. en terminskurs. Du behöver inte kunna läsa noter, men du behöver en egen fiol att ta med till lektionerna, en inspelningsapparat och spelglädje!

Mål

Målet med kursen är att du ska ha fått grundläggande kunskaper inom svensk folkmusik och en djupare förståelse om ditt fiolspel och din egen utveckling inom genren. Du ska även ha lärt dig:

  • de olika danserna och deras olika sväng
  • bekanta dig med olika typer av ornament och stämspel
  • spela ett par låtar
  • spela tillsammans med andra
  • om fiol-tekniska problem som uppstår i samband med undervisning

Kursupplägg

Det finns plats för 4 deltagare i varje grupp. Vi träffas under 5 kurstillfällen som är 60 minuter långa.

Kursinnehåll

Kursen kommer att utformas efter gruppens tidigare erfarenheter. Praktiska övningar varvas med teori. Vi lyssnar och rör oss till musik för att hitta sväng, lyssnar på olika typer av låtar. Kursen ska öppna upp ditt lyssnande och förhoppningsvis ge dig nya infallsvinklar i ditt lyssnande. Vi spelar tillsammans med varandra och för varandra. Kursen kommer innehålla diskussioner och problemlösning angående den enskilda elevens utmaningar och upplevelser både konstnärligt och tekniskt. Under kursen gång kommer vi också att lyssna på, spela och diskutera olika typer av stämföring. Hur gör man en stämma eller kompar de olika låttyperna?

Utrustning och studiematerial

Ta med egen fiol till varje lektion samt anteckningsblock och penna samt något att spela in på (t.ex. mobil). Studiematerial får du från din kursledare.

Om du inte redan har en fiol tipsar vi om blocket.se eller vend.se för begagnade instrument (där kan man hitta äldre fioler billigt). Du kan också leta bland musikbutikerna i Stockholm som säljer fioler. Du bör alltid lyssna på fiolen innan du införskaffar den, så att du väljer det instrument som faller dig i smaken, antingen testar du den själv eller så kan du be någon spela för dig. Vanligtvis har äldre fioler djupare klang.

Om Covid-19

Vi ser fram emot att få möta er deltagare framöver. Vi förstår om det känns osäkert att boka sig på kurser i rådande läge och vill därför informera er om att det går att avboka sig kostnadsfritt fram till en vecka före start.

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra. Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. Vi uppmanar även deltagare i riskgrupper att avstå ifrån deltagande i våra kurser.

För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Jack Johansson

Jack Johansson är en mångsidig folkmusiker som brinner för att sprida folkmusiken, samspelet och glädjen som finns i att spela fiol.

Han studerar musikerprogrammet med inriktning mot folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan. Förutom att studera frilansar Jack med olika konstellationer. Tidigare har han studerat i både Malung och i Hemse på Gotland. Han har även undervisat i både klassisk fiol och i folkmusik. I undervisningen tar Jack hjälp av gehörsdelar från både folkmusiktraditionen och Suzukimetoden samt känslan i kroppen som uppstår när man spelar fiol.

Jack Johansson

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
22 jun 2020 - 26 jun 2020
Må 16:15 - 17:15
Ti 16:15 - 17:15
On 16:15 - 17:15
To 16:15 - 17:15
Fr 16:15 - 17:15
Tillfällen
5
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
5
Kurs-ID
1068934
Pris
1300 kr