Fiol i liten grupp - nybörjare 1

Plats Stockholm

Våra nybörjarkurser i fiol passar dig som är 16 år och uppåt, vill börja lära dig spela och utveckla din musikaliska förmåga i liten grupp. Välkommen att utveckla ditt fiolspel hos oss!

Boka kursen nu

Målgrupp

Det här är kursen för dig som vill spela fiol och ha kul. Kursen är en introduktionskurs till fiolspelet och du behöver inga förkunskaper. Du behöver inte kunna läsa noter, men du behöver en egen fiol att ta med till lektionerna.

Mål

Målet är att du som nybörjare kan spela några enklare låtar på fiol och kan grunderna i fiolspelet efter avslutad kurs. Du ska även ha lärt dig att:

• hålla fiolen med bra ergonomi.
  • grunderna i att läsa noter och fingersiffror.
  • bekanta dig med grundläggande fiol- och stråkteknik.
  • spela enklare låtar av olika musikstilar.
  • spela tillsammans med andra.
  • spela enkla skalor.

Kursupplägg

Våra nybörjarkurser har plats för 4 deltagare i varje grupp och varje kurstillfälle är 45 minuter långt. Om gruppen vill avslutar vi kursen med ett uppspel för familj och vänner. Innehåll och upplägg kan anpassas efter deltagarnas behov. Prata gärna med din kursledare om du har speciella önskemål kring olika kursmoment.

Kursinnehåll

På nybörjarnivån arbetar vi praktiskt med enkla melodier. Vi lyssnar på varandras spel och lär oss grundteknik. Vi börjar med att spela med pizzicato och med stråke på lösa strängar för att lära oss hitta på fiolen och känna oss trygga med stråken. Sedan lär vi oss också spela med fingrar i vänsterhanden. Under kursen går vi också in på notläsning, rytmik, spelergonomi och samspel.

Utrustning och studiematerial

Ta med egen fiol till varje lektion samt anteckningsblock och penna för egna noteringar. Studiematerial får du från din kursledare.

Om du inte redan har en fiol tipsar vi om blocket.se eller vend.se för begagnade instrument (där kan man hitta äldre fioler billigt). Du kan också leta bland musikbutikerna i Stockholm som säljer fioler. Du bör alltid lyssna på fiolen innan du införskaffar den, så att du väljer det instrument som faller dig i smaken, antingen testar du den själv eller så kan du be någon spela för dig. Vanligtvis har äldre fioler djupare klang.

Lov

Kursen har uppehåll vecka 44.

Om Covid-19

Vi ser fram emot att få möta er deltagare framöver. Vi förstår om det känns osäkert att boka sig på kurser i rådande läge och vill därför informera er om att det går att avboka sig kostnadsfritt fram till en vecka före start.

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra. Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. Vi uppmanar även deltagare i riskgrupper att avstå ifrån deltagande i våra kurser.

För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Jack Johansson

Jack Johansson är en mångsidig folkmusiker som brinner för att sprida folkmusiken, samspelet och glädjen som finns i att spela fiol.

Han studerar musikerprogrammet med inriktning mot folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan. Förutom att studera frilansar Jack med olika konstellationer. Tidigare har han studerat i både Malung och i Hemse på Gotland. Han har även undervisat i både klassisk fiol och i folkmusik. I undervisningen tar Jack hjälp av gehörsdelar från både folkmusiktraditionen och Suzukimetoden samt känslan i kroppen som uppstår när man spelar fiol.

Jack Johansson

Kontakta Kundtjänst i Stockholm