Somatisk rörelse, improvisation och dansande för den erfarne rörelseutövaren

Plats Göteborg

En djupare medvetenhet av ens egen kropp och omvärld kan öppna upp för ett friare rörelsespråk. Då vi släpper på familjära mönster, fysiskt och mentalt, öppnas fler möjligheter till uttryck, rörelser, tankar och val. Möjlighet finns att komma till alla tillfällen samt på drop-in om du inte kan komma alla tillfällen.

Boka nu

Innehåll

I dessa klasser kommer vi undersöka rörelseimprovisation som en teknik och konstform. Vi dyker parallellt in i somatiska praktiker såsom upplevelsebaserad anatomi, Laban/Bartenieff Somatiska studier och rörelseanalys, BodyMind Centering, Shiatsu in i rörelse, beröringstekniker, meditation, hands-on, Basala neurocellulära mönster, kontaktimprovisation.
Klasserna utforskar även teman som autonomi, kroppslig agens, kollektivitet och hållbarhet.

Vi utvecklar färdigheter som ger oss möjlighet att vara mer närvarande, känna vår tredimensionalitet i rörelse, följa nya riktningar och upptäcka rörelser innanför och utanför huden genom dansande och improvisation. Klassen leder dig genom hands-on arbete i par, långsam och dynamisk rörelse, improviserad dans. 

Kursupplägg

Klassen kommer undervisas av Ina Dokmo, Karolin Kent och gästlärare.
Alla lärare är erfarna yrkesverksamma improvisatörer och somatiska praktiker.
Se nedan för presentation av lärare. 
Gästlärare annonseras en vecka innan tillfälle, här på vår hemsida samt på Facebook eventet https://fb.me/e/2Q34WHhcm

Anmäl dig gärna till hela kursen! Har du inte möjlighet att komma till alla tillfällen erbjuder vi även möjlighet att komma på drop- in i mån av plats (max 15 deltagare per gång).
I samband med anmälan behöver du även fylla i detta formulär* för att meddela vilket eller vilka datum du kommer. Detta eftersom vi erbjuder möjlighet att komma på drop-in och därför behöver veta vem som kommer hela kursserien och hur många som kommer på drop-in.

* Formuläret når du genom att klicka på själva ordet formulär, så kopplas du dit automatiskt. 

Målgrupp och förkunskap

Denna klass är för dig med tidigare erfarenhet av rörelseutforskning; professionella rörelsebaserade konstnärer, skådespelare, dansare eller personer med erfarenhet av fysiska praktiker som t.ex. kampsport, yoga, qigong, dans, body work, med mera.

Betalning 

Vi erbjuder sliding scale* på mellan 100 -350 kr per klass.
Klasserna betalas med swish till 1234076162, och går direkt till faktureriungstjänsten smart.
Glöm inte skriva in koden PR2237 i swishmeddelandet. 

*Sliding scale innebär att du swishar den summa du själv har möjlighet att betala, beroende på din nuvarande ekonomiska situation. 
Har du svårt att delta pga. ekonomiska skäl så hör gärna av dig till plattformimprovisationsomatik@gmail.com 

Övrigt 

Spinnstudion är tillgänglighetsanpassad. Varmt välkommen!
Du hittar Spinnstudion på Järntorget 7, mellan Brödernas och The dubliner. En trappa upp, till höger. Ring på Danskompani Spinn. Är dörren svår att öppna, prova den automatiska dörröppnaren.

För frågor kring kursen, hör av dig till plattformimprovisationsomatik@gmail.com 

Bilden är tagen av David Relan, från verket Mykorrhiza av Ina Dokmo. 

Kursledare 

Ina Dokmo är dansare, koreograf, pedagog och terapeut. Hon intresserar sig för perception genom olika vävnader. År 2004 började hon att undersöka upplevelsebaserad anatomi, främst skelettets kopplingar, med dansaren och pedagogen Gill Clark på Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Sedan dess har hon gediget utforskat olika andra kartläggningar av kroppen in i tredimensionellt varande, upplevd verklighet, rörelse, dans och koreografi. Hon har genom sin egna konstnärliga och pedagogiska forskning arbetat med de inre organen in i rörelse, zenmeridianbanor inom Shiatsu & Akupunkturpunkter inom Kinesisk Medicin samt fasciameridianerna som kartlagts av Thomas Myers i relation till dansande och hälsa. Genom sin master Nya Performativa Praktiker via DOCH och Stockholms Konstnärliga Högskola 2015-2017 började Ina undersöka mer kring upplevelsebaserade kopplingar mellan ting samt kring det performativa i det somatiska och det somatiska i det performativa. 

Samarbete som dansare för Tony Thatcher 2007-2012 som innebar neddykning och förståelse för Alexanderteknikens principer som bas för skapandet av dans och koreografi. 

2020-2022 studerade Ina 300h BodyMind Centering och dess relation till Yoga faciliterat av Lisa Clark genom skolan för Body Mind Centering. I utbildningen fördjupade Ina sig i endokrina systemet, skelettet, de inre organen, samt neurocellulära utvecklingsmönster hos det lilla barnet.

Ina är sedan 2012 diplomerad Shiatsuterapeut och arbetar även med att ge kroppsbehandlingar.Shiatsu är en japansk kroppsterapi med rötter i Anma och i kinesisk medicin.

Karolin Kent kom i kontakt med somatisk praktik via upplevelsebaserad anatomi under hennes utbildning på Trinity Laban conservatoire of music and dance i London. Där undervisade Gill Clark och Charlotte Darbyshire, Henrietta Hale, Susanna Recchia med flera. Deras arbete influerade henne och skapade intresset att fördjupa sig inom förståelsen kring kropp och sinnets påverkan på vår rörelse och vilka vi är. Efter studierna på Laban spenderade hon en tid i Indien för att förstå och undersöka praktikerna yoga, ayurveda och meditation på ett djupare plan som den österländska influensen inom somatiken. Hon har fördjupat sig inom Chan meditation ytterligare som är en praktik som följer hennes arbete. Mellan 2015- 2017 utbildade sig Karolin vidare till Somatisk rörelse praktiker/terapeut och rörelseanalytiker (CMA-SP/RSMT) via Laban/Bartenieff and Somatic studies International (USA). Där undervisade Janet Kaylo och Charlotte Darbyshire och blev en stor inspiration för hennes arbete framåt. Nu fördjupar hon sig ytterligare genom att undersöka BMC samt kopplingar till ekologi och permakultur.

Sedan 2017 har hon delat sin praktik med somatiskt inriktning konstnärligt, pedagogiskt och terapeutiskt i grupp och enskilda sessioner. Arbetet utgår från principer som handlar om att länka ihop kultur och hälsa och att etablera somatiska principer som en självklar del av danspraktiken och därigenom brygga avståndet mellan konstnärlig verksamhet och pedagogik/hälsa.

Hennes konstnärliga processer och verk fördjupar sig i somatisk praktik och improvisation där hon fortsätter att fördjupa kunskap och praktik kopplat till agens i konstnärligt intresse och samhällsaktualitet.
Karolin utgår från Wu ArtSpace i Sjönevad på Falkenbergs landsbygd men verkar nationellt. Här bedriver Karolin praktik inom, somatik, improvisation, konstnärlig praktik, odling, omställning och hållbarhet.

Kursledare

Ina Dokmo

Karolin Kentdotter

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
24 mar 2023 - 9 jun 2023
Fredag
Antal tillfällen
10
Första tillfället
fre 24 mar 2023 kl 10:00-12:00
  • fre 31 mar 2023 kl 10:00 - 12:00
  • fre 14 apr 2023 kl 10:00 - 12:00
  • fre 21 apr 2023 kl 10:00 - 12:00
  • fre 28 apr 2023 kl 10:00 - 12:00
  • fre 5 maj 2023 kl 10:00 - 12:00
  • fre 12 maj 2023 kl 10:00 - 12:00
  • fre 26 maj 2023 kl 09:30 - 11:30
  • fre 2 jun 2023 kl 09:30 - 11:30
  • fre 9 jun 2023 kl 10:00 - 12:00
Plats
Järntorget 7, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
301805
Pris
250 kr