Dans för Parkinson

Plats Umeå

Dans för Parkinson Dansformen är speciellt utvecklad för personer med Parkinsons sjukdom. En rolig träningsform som förbättrar balans, smidighet och hållning.

Boka kursen nu
Dans för Parkinson
Dansformen är speciellt utvecklad för personer med Parkinsons sjukdom. En rolig träningsform som förbättrar balans, smidighet och hållning. Dansträningen fokuserar i lugnt tempo och med koncentration på att koordinera rörelser till musik. Vi använder mycket rytm för att komma ihåg rörelser och för att skapa dynamik, och genom detta underviker vi att fastna i låsta lägen. Alla kan vara med - även du som har svårt och hämmas av balanssvårigheter eftersom alla övningar kan genomföras sittande. "Här är alla dansare, inte patienter, vi riktar oss mot det friska inte det sjuka. Det här är verkligen friskvård" - Åsa Elowson, Dans för Parkinsonpedagog.
Jenny Sjöberg är projektledare för Dans och hälsa på Balettakademien i Umeå och leder tillsammans med Sandra Ingberg Dans för Parkinson i Umeå.

Kursledare

Jenny Sjöberg

Utbildning
Balettakademiens yrkesskola i Stockholm 1990-93
Vidare dansstudier i New York 1993-94
Vidare dansstudier på Rotterdams dansakademie hösten 1994
10 hp vid Umeå Universitet,  "Dans, lek och rörelse"
7,5 hp vid Danshögskolan i Stockholm, barn och unga 6-12 år.
7,5 hp vid Danshögskolan i Stockholm, Vaganova nivå 4-7
15 hp vid Umeå Universitet, Projektledning 1

Jag har själv varit aktiv dansare fram t.o.m våren 2009. Projektanställd vid Östgöta baletten i Norrköping 1994-95. Flertalet uppsättningar med den då Umeåbasarade koreografen Kjell Nilsson (numera Kalixon). Exempelvis på Blå Lådan, Dansens Hus i Sthlm, Norrlandsoperan i Umeå, parkeringshuset Nanna i Umeå, Bildmuseet i Umeå.
Övriga koreografer jag har jobbat med: Vlado Juras (ÖstGöta baletten), Camilla Ekelöf (Sthlm).

På Balettakademien i Umeå har jag undervisat sedan 1996. Under dessa år har jag haft tillfälle att undervisa i de flesta ämnen inom den sceniska danskonsten. På senare år har dock mitt fokus legat på barndansen från 6-12 år, danslinjen Show&Musikal samt balett för ungdomar och vuxna. Förutom min undervisning på Balettakademien i Umeå har jag även undervisat;

Undervisning
Dansgymnasiet Umeå, jazz och balett.
Haft uppdrag av Danscentrum Norr med undervisning i den dagliga träningen för professionella dansare.
Undervisat på Umeå Universitet (lärarhögskolan), i den fristående kursen "Dans, lek och rörelse" 15 Hp.
Ledare för fortbildningar, både på Balettakademien i Umeå samt på Luleås Rytmik och Balettskola.

Jag undervisar i dans av två anledningar egentligen; det ena är att det faktiskt är mitt yrke och det andra är att dansen fortfarande är en stor passion och kärlek i mitt liv. Det är den kärleken och glädjen jag vill förmedla i min undervisning. Dessutom vill jag att du som dansar för mig ska erövra en ökad självkänsla genom att få möjlighet att uttrycka dig med detta fantastiska andra språk vi har, rörelsen i vår kropp.

Från och med hösten 2018 är jag projektledare för Dans & Hälsa.

Balettakademien Umeå - Jenny Sjöberg

Har du frågor?

Kontakta Jenny Sjöberg

Jsjoberg@trasten.se

Tid
13 sep 2022 - 22 nov 2022
Ti 13:00 - 14:15
Tillfällen
10
Plats
Nygatan 43, 90333 Umeå
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1144728
Pris
650 kr