Dans för Parkinson - Distans Live

Plats Stockholm

Dans med Parkinson är en metod och ett redskap för att träna personer med Parkinson sjukdom.

Boka kursen nu
Metoden är utvecklad i USA av Mark Morrish dancegroup, och i metoden är det professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar. Balettakademien stödjer nätverket Dans för Parkinson, och håller dansklasser i Stockholm och Umeå, av utbildade Dance for PD pedagoger.

Varför Dans för Parkinsons?

Dansare har kunskapen om hur man kombinerar kropp, känslor och tankar för att skapa en upplevelse av nu-et, därför är just dansen så användbar som hjälp för personer med Parkinsons sjukdom. Dansträningen bygger styrka och balans, den fokuserar i lugnt tempo och med koncentration på att koordinera rörelser till musik. Vi använder mycket rytm för att komma ihåg rörelser och för att skapa dynamik, och för att inte fastna i låsta lägen. Vi använder även rösten som ett instrument, och för att styrka luftvägarna. Det estetiska i dansen har stort värde, vi skapar vackra uttryck och linjer. I dansen glömmer de medverkande bort att de har en sjukdom, de är inte sin Parkinson, de är dansare! I dansträningen är det rörelse, rytm, röst, styrka och mjukhet som övas, och med GLÄDJE och gemenskap!


Denna kurs kommer att ske digitalt via Zoom. Länkar skickas till varje anmäld deltagare av pedagogen. Du behöver ha kameran påslagen så att vi kan få kontakt och ge en så bra klass som möjligt. Ha en stabil stol utan armstöd och utrymme runt dig. Vi dansar både sittande och stående, du väljer utifrån din dagsform.

Dator: Du behöver bara klicka på länken .

Padda/mobil:

Om du använder padda (Ipad, platta) eller mobilen så behöver du ladda ner en Zoom app. Klicka sedan på den skickade länken.

Undervisar gör Åsa Elowsson

Just nu har vi möjlighet att reducera priset på klasserna i Dans för Parkinson, med stöd av Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Region Stockholm. Reduceringen gäller endast för boende i region Stockholm. För övriga kostar kursen 1400kr ”

Kursledare

Åsa Elowson

Åsa Elowson är utbildad danspedagog på Danshögskolan i Stockholm och vidareutbildad vid Movement Research i New York.

Åsa har i över 25 år frilansat som dansare och danspedagog, ofta med dansimprovisation som metod och medverkat i många communitydans-projekt. Hon dansade och koreograferade i Dansgruppen Agnes i 15 år på turné med föreställningar i hela Sverige, från Ystad till Haparanda. 

Sedan 2015 har hon varit verksam i att utveckla danshälsa på Balettakademien, med Dans för Parkinson och neurodans. Åsa är certifierad Dance for PD®-lärare. Inom dans för hälsa dansar Åsa bland annat med personer som har svenska som andra språk, de med långvarig smärta och personer med psykisk ohälsa.

Åsa är numera även legitimerad fysioterapeut och har skrivit sin magisteruppsats inom danshälsa, med titeln ”Dans som befrielse från kroppsliga begränsningar - deltagarnas upplevelser av dans för personer med Parkinsons sjukdom”.

”Det finns en så stark kraft i dansen. Och glädje! Jag vill bjuda in de jag dansar med till att hitta den kraften och glädjen, och att vara i den. Jag vill möta de jag dansar med både i leken och i allvaret. Dans skapar vi tillsammans, ur lust och nyfikenhet!”

Åsa Elowson, lärare i danshälsa på Balettakademien Stockholm

Har du frågor?

Kontakta Balettakademien Stockholm

ba.sthlm@folkuniversitetet.se

Tid
30 aug 2022 - 06 dec 2022
Ti 10:30 - 11:30
Tillfällen
14
Studietimmar
14
Kurs-ID
1142039
Pris
600 kr