Dans för Parkinson/Neurodans - Distans live

Plats Stockholm

Dans med Parkinson är en metod och ett redskap för att träna personer med Parkinson sjukdom.

Boka kursen nu

Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom, och Neurodans är samma metod där vi inkluderar även andra neurologiska diagnoser.

Metoden är utvecklad i USA av Mark Morrish dancegroup, och i metoden är det professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar. Balettakademien stödjer nätverket Dans för Parkinson, och håller dansklasser i Stockholm och Umeå, av utbildade Dance for PD pedagoger.

Vad är Dans för Parkinson

Dans för Parkinson är en metod att dansa med personer som har Parkinsons sjukdom. Metoden är utarbetad av Mark Morris dance group i USA, danspedagogerna på Balettakademien är alla utbildade i metoden och godkända ledare.

Forskning visar att dans har mycket positiva effekter för personer Parkinsons sjukdom, och andra neurologiska diagnoser som tex stroke och MS. Dansen utvecklar hjärnan och kroppens motorik, bygger självförtroende och livsglädje.

I dansen arbetar vi med fantasi, kreativitet, eget uttryck och glädje. Alla ska känna dig välkommen i dansens värld. Vi använder olika musik och dansstilar, vi leker med rytm och puls, det estetiska uttrycket och känner oss vackra och starka. Med dans tränar vi balans, rytm, dynamik, koordination, styrka och kondition. Hos oss är du dansare!

Dansklass digitalt:

Just nu har vi dansklasserna digitalt. Det betyder att du sitter hemma vid din dator/padda och följer oss danspedagoger i rörelserna. Detta sker på den digitala plattformen Zoom, där man har sin kamera påslagen och ser danspedagogen, och möter andra deltagare. Du sitter på en stol och värmer upp kroppen med dans i några övningar. Sedan står du vid din stol och håller i ryggstödet där vi dansar balett och andra balansövande danser, alla övningar går att göra sittande och du dansar utifrån din dagsform. Vi övar även koreografi och förflyttning bredvid din stol, med mycket takt och glädje. Vi avslutar sittande med nedvarvning. I dansen får man röra sig hur man vill, vi skapar en tillåtande stämning, med glädje till rörelse. Vi använder härlig musik och uttrycker oss med dans, och träffar nya vänner!

Undervisar gör Åsa Åström

Se in på dansen här: https://www.youtube.com/watch?v=M2XqI-0AXWs https://www.youtube.com/watch?v=bihX3Uyv4vg https://danceforparkinsons.org

Denna kurs kommer att ske digitalt via Zoom. Länkar skickas till varje anmäld deltagare innan uppstart. Du behöver ha kameran påslagen så att vi kan få kontakt och ge en så bra klass som möjligt. Ha en stabil stol utan armstöd och utrymme runt dig. Vi dansar både sittande och stående, du väljer utifrån din dagsform. 30 minuter innan klass öppnar vi mötet för att du i god tid kan testa tekniken och möta andra i gruppen.

Just nu har vi möjlighet att reducera priset på klasserna i Dans för Parkinson, med stöd av Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Region Stockholm. Reduceringen gäller endast för boende i region Stockholm.

Kursledare

Åsa N. Åström

Verksamhetsutvecklare Danshälsa.

Åsa N. Åström är i grunden dansare och utbildad på Balettakademien. Hon har arbetat med scenisk dans i 20 år både utomlands och i Sverige, för att sedan koreografera och undervisa i dans. Hon har skapat flera projekt i samarbeten med konstnärer och i formen av Communitydans.

2014 utbildade hon sig till instruktör för Dans för Parkinson Dance for PD® och startade sedan upp grupper på Balettakademien 2015. Hon har även under fyra år arbetat med dans på äldreboenden. Åsa arbetar nu på Balettakademien som verksamhetsutvecklare för Danshälsa, där hon utvecklar området och skapar nya samarbeten.

"Dans är mitt konstnärliga verktyg. Jag är lyhörd för dem jag undervisar och plockar upp impulser av musik, rytm, stämning och har tålamod med dagsläget. Vi har kul och skapar dans tillsammans!"

Åsa N Åström

Laura Inkeri Lohi

Patrick Eriksson

Har du frågor?

Kontakta Balettakademien Stockholm

ba.sthlm@folkuniversitetet.se

Tid
14 jun 2022 - 05 jul 2022
Ti 11:00 - 12:00
Tillfällen
4
Studietimmar
4
Kurs-ID
1138961
Pris
200 kr