Diplomutbildning i Praktiskt ledarskap

Plats Göteborg

Självledarskap, självinsikt, samarbete, tillit och engagemang – samtliga viktiga delar när det gäller ledarskap. Här får du en fullmatad utbildning som gör dig till en ledare som skapar livskraftiga och framgångsrika team!

Boka kursen nu

För att få ett effektivt team, en produktiv arbetsgrupp som trivs tillsammans behöver du som ledare sluta stå i centrum och istället låta uppgiften vara i centrum. Ett ledarskap där det är självklart, inte ett tecken på svaghet, att du själv inte glänser starkast. Hur lyfter du dina medarbetare? Kan du be dem om hjälp i frågor där de är de främsta experterna? Hur skapar du tillit, hängivna medarbetare och en sammansvetsad grupp? I den här utbildningen lär du dig hur.

Målgrupp

Du är chef, projektledare, teamledare eller liknande och har minst ett par års ledarerfarenhet. Du har en grundkunskap om hur grupper fungerar. Du vill veta vad som bygger tillit, samarbete och engagemang – det som får produktivitet och förändringsförmåga i en grupp att lyfta. Du är redo för utveckling, självreflektion och lärande. Du vet att man inte behöver vara en superhjälte för att leda, det räcker långt med flexibilitet och en vilja att lära.

Mål

Efter kursen kommer du att ha goda kunskaper om vad som bygger ett framgångsrikt team. Du kommer också att ha ökad självinsikt som ledare samt verktyg för att bygga tillit, samarbete och engagemang i din arbetsgrupp.

Innehåll

Under kursen går vi bland annat igenom:
 • Psykologi i organisation och ledning
 • Psykologisk trygghet
 • Tillit
 • Lär dina medarbetare att leda
 • Kommunikation
 • Motivation
 • Delaktighet
 • Förändringsarbete
 • Arbeta med mål
 • Arbetsgrupp eller team
 • Ledaren eller uppgiften i centrum
 • Gruppsykologi
 • Jag som ledare, gruppen, organisationen
 • Egna case
 • Reflektion kring ledarrollen
 • Övningar på behörigt avstånd från din verkliga grupp

Arbetssätt

Utbildningen är uppdelad på fem tvådagarsseminarier (tio tillfällen totalt):
1. Ledaren eller uppgiften i centrum - Organisationspsykologi, vad ett modernt ledarskap kräver
2. Psykologisk trygghet i praktiken
3. Lär dina medarbetare att leda - Delaktighet, medarbetarskap och självledarskap.
4. Förändring - Att leda i ständig förändring
5. Avslutningsseminarium - Om avslutning av grupper, projekt och samarbeten. Redovisning av eget arbete och respons på kurskamraters arbete.

Utöver seminarierna ingår läsning av kurslitteratur, kunskapstest och egen processanalys. Du kommer också att skriva ett PM som redovisas vid sista kursseminariet.

Litteratur/material

Kursledarens eget material.

Övrigt

Kursdatum: 27-28 okt, 24-25 nov och 15-16 dec 2022 samt 19-20 jan och 23-24 feb 2023 (avslutningsseminarium)
Tid: torsdagar 08:30-17:00, fredagar 08:30-15:15

Kursledare

Malin Elgborn

Jag heter Malin Elgborn, jag är pedagog, gruppterapeut och har lång erfarenhet av att leda projekt, främst inom offentlig sektor. Nyligen flyttade jag och min familj tillbaka till Göteborg efter dryga 20 år i Stockholm. Det är härligt att vara tillbaka vid havet och spännande att upptäcka staden på nytt. Jag kopplar av med konst, teater eller en lång promenad i skogen, så tipsa mig gärna om dina favoritstråk. 

Att vara i en välfungerande grupp kan kännas magiskt. Energigivande, kreativt och utvecklande. Jag vill att fler ska ha goda upplevelser av att vara och arbeta i grupp. Därför hjälper jag ledare och medarbetare att utvecklas i sina roller. När du som ledare har en teoretisk förståelse för gruppens psykologi och kan motivera det du gör, så får du mer förtroende och du blir mer fri att utforma ditt ledarskap på ett mer personligt och effektivt sätt.

Jag har alltid varit intresserad av grupper och ledarskap och som folkhögskollärare fick jag en massa erfarenhet av att leda vuxna människor. Men det var först när jag påbörjade min utbildning till gruppterapeut som min ledarskapsförmåga fick sig en skjuts. Jag fick en bättre förståelse för gruppens processer och för mig själv och min egen roll. Det gjorde mig tryggare, friare och mer nyfiken. Relationer är så viktiga och ändå får vi inte alltid den kunskap eller träning vi behöver i våra yrkesutbildningar. Att jag fortsatt att utbilda mig inom det beteendevetenskapliga området har varit så värdefullt för mig som ledare, också senare när jag började arbeta med marknadskommunikation och att leda olika utvecklingsprojekt.  

På Folkuniversitetet har jag tre kurser: en grundkurs i Gruppdynamik och ledarskap där jag vill lära dig Susan A. Wheelans modell för gruppers utveckling, Integrated Model for Group Development. Den är en bra bas för dig som leder grupper, vill få kunskap om vad som krävs av dig som ledare och hur du kan lära dina medarbetare att bidra till gruppens utveckling. 

Många som börjar lära sig mer om grupputveckling vill fördjupa sin kunskap om konflikter. Därför ger jag också en kurs som handlar om Motstånd och konflikt. Den tar både upp att det är en naturlig del av gruppens utveckling, och hur du kan hantera konflikter som en utvecklingsmöjlighet. Men den handlar också om de enskilda samtalen, de svåra samtalen. 

För dig som vill gå djupare ger jag en diplomutbildning i ledarskap. Den är helt inriktad på ledarskapets mjuka värden, att skapa bättre relationer med de du leder. Du kommer att lära dig om att sätta uppgiften i centrum, om psykologiskt trygghet, samarbete, motivation, kommunikation, delaktighet, medarbetarskap, självledarskap och att leda i förändring.

 

Malin Elgborn är lärare i ledarskap på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
27 okt 2022 - 24 feb 2023
To 08:30 - 17:00
Fr 08:30 - 15:15
Tillfällen
10
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
90
Kurs-ID
1144412
Pris
19750 kr