Ledarskapets psykologi på plats/online

Plats Malmö

Utvecklas som chef eller ledare. Ledarskapets psykologi fokuserar på ledarskapets psykologiska aspekter i teori och praktik. Du får verktyg som hjälper dig att leda andra. Kursen är i Folkuniversitetets lokaler i Malmö.

Boka reservplats

Kursen är planerad att äga rum i Folkuniversitetets lokaler. Har du inte möjlighet att närvara på plats är du välkommen att följa den online. Om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer kring fysisk klassrumsundervisning med anledning av Covid-19, går kursen över till enbart onlineundervisning. Här kan du läsa hur vi tar vårt ansvar och vad vi förväntar oss av dig som deltagare.

Mål

Ledarskapets psykologi är för nya och erfarna chefer eller ledare, i ett företag, inom skolan eller i en förening. Du får ökad förståelse för de psykologiska faktorer som människor styrs av och som påverkar både ledaren och följarna. Du lär dig vikten av självkännedom för att kunna leda andra, grundläggande motivationspsykologi samt beslutsfattandets kognitiva och emotionella fällor.

Kursinnehåll

Du får bland annat lära dig:

  • Det ”inre ledarskapet”, vikten av introspektion och självkännedom för att leda andra
  • Grundläggande motivationspsykologi, för dig själv och för gruppen du leder
  • Beslutsfattandets kognitiva och emotionella grunder och fällor (s.k. kognitiv bias)
  • The Peter Principle, om att befordras till sin inkompetensnivå

Arbetssätt

Under kurstillfällena varvas teori med diskussioner, artiklar, fallstudier och kortare övningar. Mellan tillfällena ges frivilliga hemuppgifter.

För att kursen ska vara givande krävs att du är öppen för introspektion och självkritik.

Kursen är på plats samt online. Väljer du att delta online behöver du tillgång till dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. Inga speciella program behövs. Du deltar i kursen på angiven dag och tid.

Förkunskaper

Du behöver inte ha några kunskaper om ledarskap. Det är en fördel om du har arbetslivserfarenhet så att du kan relatera till kursinnehållet.

Kurslitteratur

Kursen har ingen obligatorisk kurslitteratur. Vill du ha ett värdefullt komplement till kursinnehållet rekommenderar vi följande titlar:

  • The Procrastination Equation av Piers Steel
  • A The Art of Thinking Clearly (Konsten att tänka klart) av Rolf Dobelli
  • The Peter Principle av Laurence J. Peter
  • Ledarskapets Tao av John Heider

Fortsättningsmöjligheter

Kursens två sista tillfällen sammanfaller med de två första kurstillfällena i kursen "Utveckla ditt tänkande". Kursen "Utveckla ditt tänkande" är en fristående kurs som även kan ses som en fortsättning på "Ledarskapets psykologi". Vid bokning av båda kurserna reduceras priset, vänligen uppge detta vid bokning.
Folkuniversitetet i Malmö erbjuder även:

  • Diplomerad HR-assistent
  • Arbetsrätt

Kursledare

Fredrik Emmerfors

Fredrik Emmerfors har en bakgrund som läkare och har fördjupat sig i kognitionspsykologi.

Under namnet Hjärnambassaden ger han föreläsningar, kurser och coaching kring bland annat kognitiv bias, beslutsfattande och idéutveckling/problemlösning.

Han jobbar även som konsult inom ledarskaps- och verksamhetsutveckling samt kring kognitiva aspekter på arbete i digitala miljöer.

På Folkuniversitetet i Malmö och Lund undervisar Fredrik bland annat i kurserna: Ledarskapets psykologi, Utveckla ditt tänkande och Diplomerad HR-assistent.

Fredrik Emmerfors

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Malmö

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
03 maj 2021 - 31 maj 2021
Må 18:00 - 21:00
Tillfällen
5
Studietimmar
10
Kurs-ID
1086779
Pris
7800 kr