Kursen gav en helhetsbild av byggprocessen

Senast ändrad

År 2014 lämnade Tianle Yu hemlandet Kina för att avsluta sina studier i arkitektur i Stockholm. Därefter arbetade Tianle fyra år som arkitekt innan han, liksom många andra, blev av med jobbet under coronapandemin. I höstas gick han Folkuniversitetets kurs i bygghandlingsprojektering och har nu fått en större förståelse för hur byggprocessen fungerar i Sverige.

Porträtt av Tianle Yu, en asiatisk man med mörkt hår och glasögon. Tianle sitter i ett vardagsrum och har en orange skjorta på sig.

Under tio heldagar fick Tianle och hans kurskamrater lära sig allt om ett byggprojekts olika skeden – från bygglov till färdig bygghandling. Förutom kunskaper om aktuella regelverk fick de bland annat lära sig hantera ritningsprogram och sedan praktiskt genomföra alla steg för att göra kompletta byggritningar med tillhörande handlingar.

Vad är det viktigaste du lärt dig under kursen?
– Det var viktigt för mig att få en helhetsbild av byggprocessen i Sverige. Jag har tidigare jobbat med ett projekt i bygghandlingsskedet, men det var svårt att följa med i alla termer och att förstå kopplingarna mellan olika standarder, regelverk och lagar, säger Tianle Yu.

På vilket sätt kommer du att ha nytta av kursen i ditt arbete framöver?
– I slutet av kursen fick vi göra en egen bygghandling för ett mindre ombyggnadsprojekt. Jag valde att arbeta i ritningsprogrammet ArchiCAD eftersom jag redan kunde Revit från mitt tidigare jobb. Så nu kan jag arbeta med det programmet också om det behövs i framtiden.

Vem skulle du rekommendera att gå kursen och varför?
– Jag kan varmt rekommendera kursen till alla som vill jobba eller har jobbat lite med bygghandlingsprojektering i projekt, och som skulle vilja veta mer om hela byggprocessen.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu söker jag nytt jobb samtidigt som jag bättrar på min svenska. Det ser lite tufft ut för oss arkitekter. Det finns inte så många jobb att söka och konkurrensen är stor. Men det jag kan göra nu är att förbereda mig bättre, bli bättre på svenska och skaffa mig ytterligare kompetenser som leder till ett jobb i branschen. Vem vet, kanske vänder jag mig till Folkuniversitet igen för att gå en kurs. 😊