”Det är inte svårt att lära sig svenska!”

Senast ändrad

Stina Törnudd är passionerat språkintresserad och har under hela sitt yrkesliv undervisat vuxna i svenska. På Folkuniversitetet har hon jobbat i åtta år med alla nivåer - från nybörjare till deltagare på avancerad nivå. Enligt Stina är det inte särskilt svårt att lära sig svenska om man studerar flitigt och ständigt exponerar sig för språket. – Titta på svensk tv, lyssna på svensk radio och prata svenska utanför klassrummet redan från början!

Stina Törnudd

Vad är roligast med att undervisa i språk?
– Alla möten med människor från hela världen och att få ta del av deras språkutveckling. Det är helt fantastiskt att efter en tid kunna ha en diskussion på svenska om intressanta ämnen med någon som inte kunde ett ord svenska från början. Jag är också lyckligt lottad eftersom jag väldigt ofta får skratta på jobbet!

Vad är svårast med att undervisa i svenska som främmande språk?
– Det är olika utmaningar beroende på deltagarnas förutsättningar och modersmål. Vi har en snabb progression på våra kurser så jag måste tänka till för att ändå få till så mycket repetition som möjligt.

Vilka är det som lär sig svenska hos oss?
– Ofta är det människor med en universitetsutbildning från sitt hemland. Många lär sig svenska för att kunna arbeta här, andra har redan ett arbete men vill lära sig språket för att komma in i den svenska kulturen.

Är det svårt att lära sig svenska?
– Nej! Om du har bestämt dig för att lära dig svenska och jobbar hårt kommer du att nå ditt mål. Men du behöver göra läxorna och studera flitigt. Svensk grammatik är inte så komplicerad i jämförelse med andra språk, menar många deltagare. Jag tycker att våra kurser är väldigt effektiva och många lär sig mycket på relativt kort tid.

Vilka är dina bästa tips för att lära sig svenska utanför klassrummet?
– Lyssna på svensk musik, titta på svensk tv, lyssna på radio och gör det redan från början. Även om du bara förstår ett ord eller en fras här och där är det väldigt bra och effektivt att exponeras så mycket som möjligt för det svenska språket. Om du har en svensk partner, kollega eller vän tycker jag att du ska ta chansen att prata svenska med dem så mycket som möjligt. Annars kan du öva din svenska när du handlar eller går på restaurang.

Har du något boktips till den som ska lära sig svenska?
– Börja med att läsa barnböcker eller böcker skrivna på lätt svenska. När du kan lite mer rekommenderar jag att läsa deckare. Handlingen är ofta lätt att förstå. Jag gillar också Fredrik Lindströms novellsamling "Vad gör alla superokända människor hela dagarna?". Språket är inte så komplicerat och novellerna är lite tragikomiska. När du har en riktigt hög nivå kan du ta dig an klassikerna om du vill, men det viktigaste är nog att läsa om något som intresserar dig. Då kommer motivationen att förstå automatiskt.

Har du något favorituttryck på svenska som du inte kan klara dig utan?
– Jag gillar uttrycket "att ha is i magen". Det är ofta bra att ta det lite lugnt och inte förhasta sig när det stormar omkring en.

Om Stina Törnudd
Stina Törnudd är utbildad gymnasielärare i svenska som andraspråk och spanska, men har framförallt undervisat i svenska för vuxna under sitt yrkesliv. Stina bor i Rågsved med sina två döttrar. Hon är oerhört språkintresserad och har själv gått kurser i både finska, engelska, franska och italienska på Folkuniversitetet.