Konstkurs utomhus ger nya ingångar till skapandet

Senast ändrad

Konstnären Sofia Kråka leder flera av Folkuniversitetets utomhuskurser i sommar. På kursen Utomhusmåleri får deltagarna måla med gouache i både stadsmiljö och natur. Just gouache är en färg med många möjligheter och fördelarna med att måla utomhus är flera.

Närbild på Sofia Kråka, en ung kvinna i mörk kortklippt frisyr. Hon bär stora glasögon med svart båge samt ett gult linne.

Berätta mer om utomhuskursen i måleri!
– Vi ses på en bestämd plats. Deltagarna har med sig sina egna penslar, färger och papper enligt en materiallista som de får innan kursen startar. Jag kommer att ha både tekniska genomgångar och praktiska moment, som om vi vore i en ateljé. Man lär sig olika tekniker, komposition och färgblandning. Alla arbetar utifrån sin egen kunskapsnivå och förutsättningar och jag kommer att ge individuell handledning till var och en, säger Sofia Kråka.

– Det fina med att inte vara i en sal är att det går att hitta motiv, eller inspiration som jag inte kan styra. Dessutom går det att tala om platser och varför platsen ser ut som den gör vilket kan ge andra ingångar till skapande av bild.

Är konstkurs något för alla, eller måste man ha talang för det?
– Det är klart att alla kan gå en konstkurs. Talang är ett svårt ord. För att bli bra på något måste man öva. Vi ser vår omgivning på olika sätt, vi tolkar den olika och vi gör olika när vi målar. Det finns oändligt många olika sätt av att visualisera någonting på. Det vore tråkigt om vi bara gick på medfödd talang. Hur skulle vi då någonsin kunna se någonting nytt eller låta oss bli förvånade när någon utför något på ett sätt som vi inte hade förväntat oss?

Varför ska man gå en konstkurs i sommar tycker du?
– Om vi alla ska stanna i Sverige eller kanske till och med i Stockholm i sommar måste man ju ha något att göra!

För Sofia, som är utbildad på Konstfack, är konst många olika saker. Konst är känslor, material, fokus, tankar, politik, individer, berättelser, färger och historia. Hon arbetar gärna i gouache, som är en färg som liknar akvarell, men med helt andra möjligheter. Den torkar snabbt, den är täckande och den går att lösa upp.