”Framtiden för inredningskonsulter ser lysande ut”

Senast ändrad

Inredaren Sofia Andrén är lärare på den terminslånga kursen Diplomerad inredningskonsult. På kursen delar hon med sig av sin långa erfarenhet och breda kunskap inom yrket och ger deltagarna verktygen de behöver för att jobba professionellt med inredning.

Porträttbild på en leende ung kvinna med glasögon, lugg och långt brunt hår.  I bakgrunden syns höga cafépallar vid ett bord mot en vägg.

Sofia Andrén har sin bakgrund i retailvärlden där hon jobbat med butiksinredning och konceptdesign. Bland annat har hon varit med och tagit fram koncept för Twilfit och Designtorget. Sedan sex år tillbaka driver hon bolaget Hi Five Studio, tidigare Even Steven Agenturer, där hon arbetar med både homestyling, utbildning och inredning för privata hem och offentliga miljöer.

Varför ska man gå Diplomerad Inredningskonsult?
– För att lyfta sig själv och fördjupa sina kunskaper. Det gör vi verkligen på den här kursen. Deltagarna får en ordentlig ”boost” så att de kan ta sina idéer och talanger till en nivå där de kan möta egna kunder och börja jobba professionellt.

Behöver man ha några förkunskaper för att komma in på kursen?
– Du behöver ha tillräckliga datorkunskaper för att kunna ta till dig de ritverktyg vi använder. Annars räcker det långt med ett brinnande intresse för färg och form och en vilja att lyfta bostäder till sitt bästa.

Vad får man lära sig på kursen?
– Hela terminen har ett brett upplägg. Vi startar med designhistoria och funderingar kring bostädernas betydelse för oss. Sedan gör vi möblerings- och belysningsplaner och presentationer, vi grottar ned oss i att starta eget och mycket mer!

Varför tror du att kursen är så populär?
– Just att den ger ett helhetsperspektiv i yrket tror jag gör att många blir sugna på att gå kursen. Om man vill lyckas är det viktigt att förstå inredningsyrkets alla delar så som egenföretagande, presentationsteknik och materiallära.

Var hittar du din inspiration vad gäller inredning?
– Överallt! Det har ibland inte alls med inredning att göra utan kan vara material och färger från andra ställen. Men även musik kan inspirera och former på typsnitt, växter och mode är saker jag sparar på. När jag har tid över och vill unna mig lite brukar jag sätta mig och spara pins på Pinterest och Designspiration eller kika på favoriter på Instagram. Att mata sig själv med vackra saker ger mycket energi och skaparglädje!

Vad tror du om framtiden – hur ser våra hem ut om tio år om du får gissa?
– Jag tror att vi just har påbörjat en resa i hur vi tänker kring bostäder och vad boendet betyder för oss. Vi lever tillsammans på ett annat sätt idag än för 30 – 40 år sedan, då kärnfamiljen fortfarande var normen och satte standard för hur vi byggde våra hem. Idag jobbar vi mer flexibelt, vissa dagar hemifrån, och vi har en stor del varannan vecka-konstellationer. Tv:n har inte en likacentral roll i våra vardagsrum längre. Det och mycket annat gör att vi måste se på bostaden på ett nytt sätt. Så om ytterligare 10 år ser jag en fortsatt utveckling av den resan och att nya grepp tas för planeringen av våra hem.

Vilka är ditt bästa inredningsknep?
– Bestäm dig för vissa ramar och var konsekvent inom dessa. Därefter kan man vara mer dynamisk och sväva ut och vara personlig, det är viktigt. Bestäm dig till exempel för en färgpalett och håll dig till den i hela rummet, då kan du vara mer utsvävande i dina val av strukturer och former men rummet kommer ändå att kännas genomtänkt och enhetligt. En annan sak jag vurmar för är kontraster. Har du en riktigt mjuk och lurvig ryamatta vid soffgruppen så satsa på ett hårdare blankt soffbord i till exempel marmor eller glas.

Hur ser framtiden ut för blivande inredningskonsulter?
– Framtiden ser just nu lysande ut då vi tenderar att ta bättre hand om våra hem. Dels ur ett ekoperspektiv där vi vill ta hand om våra tillgångar, ha hemester, baka och laga mat på hemmaplan och så vidare. Men också för att vi idag är mer tillåtande till att göra om oftare och se hemmet som en levande plats som behöver vara en förlängning av dig själv och därmed följa med i din utveckling. Det finns ett otal kunder därute som behöver vår guidning och någon att ta i handen på den färden. Mycket spännande! Det är också en rolig bransch just nu med mycket ny materialutveckling, innovation i belysning och design och tillåtande stilar.