Därför mår vi bra av att vistas i naturen

Senast ändrad

Forskningen visar att vi bör vistas två till fem timmar i veckan i naturen för att det ska ha en positiv effekt på vår hälsa. Vad som händer i kropp och psyke när vi tar oss ut i naturen är något Mats Ottosson, känd från Naturmorgon i P1, och Åsa Ottosson berättar om när de föreläser hos oss i höst. Föreläsningen tar avstamp i deras senaste bok Närmare Naturen, som har fått mycket uppmärksamhet i media.

Mats och Åsa Ottosson.

Hej Mats, vem är du och vad sysslar du med?
Jag är författare på halvtid och programledare på Naturmorgon i Sveriges Radio P1 på halvtid – och naturnörd på heltid. Jag och min hustru Åsa bor sedan trettio år på landet i en liten by i västra Sörmland. Åsa, som jag har skrivit merparten av mina böcker tillsammans med, kommer ni att möta på föreläsningen den 29 september.

Hur kommer det sig att vi mår så bra av att vara ute i naturen? Vad säger forskningen?
– Det finns många mätbara effekter av lugna naturvistelser: I kroppen märks det genom att blodtrycket regleras till det bättre, halten av stresshormoner sjunker och pulsen går ner. Känslan av stress minskar. Men naturvistelser påverkar även koncentrationsförmåga, kreativitet, humör och immunförsvar positivt. Dessutom kan naturvistelser betyda mycket för den existentiella hälsan, exempelvis vid livskriser och svår sjukdom men även till vardags. Men det är inte lika lätt att mäta.

Vad handlar er föreläsning Närmare naturen om?
– Vi fokuserar på forskning samt egna och andras erfarenheter utifrån vår senaste bok ”Närmare naturen – vetenskap och vetskap om varför vi mår bra därute”. Vi kommer att prata om det vi kallar för Tjuren Ferdinand-effekten. Vad det är får du veta om du kommer på föreläsningen! Och så kanske jag berättar lite om mitt senaste underbart halvgalna podd-projekt på Sveriges Radio.

Varför ska man gå på er föreläsning?
Om man är nyfiken på att få veta mer om vad relativt stillsamma naturvistelser kan betyda för vardagshälsan. Som att man blir lugnare, friskare, smartare och gladare av att vara ute. Och att man dessutom kan hitta existentiellt fotfäste där när livet känns lite svajigt av olika skäl. Åsa och jag har skrivit tre böcker tillsammans i just detta ämne och Åsa har skrivit en fjärde bok tillsammans med andra författare på temat. Vi har föreläst och hållit workshops kring detta sedan 2006.

Vem vänder ni er till med föreläsningen?
Vi vänder oss till alla, man behöver verkligen inte vara naturintresserad eller naturvan. Det vore extra fint om vi kunde nå några som liksom inte får till det att gå ut till vardags, även om de vill och känner att det vore bra.

Vad händer med dig när du vistas i skog och mark?
Haha, bra fråga. Åsa är nog egentligen bättre på att vara meditativ i naturen. Mitt artintresse (för allt från fåglar till obskyra småkryp) gör att jag ofta blir väldigt aktivt uppmärksam när jag kommer ut. Spänningen snarare stiger än sjunker; vem ska jag få träffa idag? Men även då händer det sköna saker inuti, nästan utan att jag märker det. När jag kommer hem tänker jag klarare och känner mig mer tillfreds, som om jag gjort något verkligt en stund.

– Sen har jag ett trick också, som bromsar det där aktiva naturnördandet. En termos kaffe. När jag tar fram den saktar jag in och landar här och nu.

Har du någon favoritplats i naturen, där du mår riktigt bra?
Många. Just nu är min favoritplats en betesmark som omger vårt hyrda fritidshus i Östergötland. En riktig Tjuren Ferdinand-hage.

Hur ofta och hur länge behöver vi vistas i naturen för att det ska ha effekt på vår hälsa?
Det är förstås väldigt individuellt, men en forskargrupp har ändå vågat sig på en dosrekommendation: Mellan två och fem timmar i veckan totalt, och då spelar det ingen roll om man delar upp tidsrymden på ett eller flera tillfällen.

Hur har er bok ”Närmare naturen – vetenskap och vetskap om varför vi mår bra därute”, från 2020 tagits emot?
– Väldigt väl, den har uppmärksammats i media på ett fantastiskt sätt, mer än någon annan bok vi har skrivit. Kanske har det med coronatiderna att göra, att det finns ett starkt intresse för och ett behov av att vistas i naturen.