
Hur kommer det sig att du och din familj vill bli helt fossilfria till år 2025?
– När jag och min man, Björn Ferry, lade elitidrottandet åt sidan behövde vi ha ett meningsfullt och konkret mål att arbeta mot. Strax innan det stora klimattoppmötet COP21 i Paris frågade Björn om vi inte borde satsa på att bli fossilfria, med tanke på att jag ofta pratar om att jag vill bli en planetskötare i världsklass. Absolut! blev mitt svar. Vi satte målet att vi tio år framåt i tiden, år 2025, ska vara fossilfria.
Vad gör ni konkret för att uppnå målet?
– Vi reser fossilfritt med tåg, buss, elbil eller cykel.
– Vi tar vi ut en minimilön som i huvudsak ska täcka hyra och matinköp. Och våra pengar, som pensionen, investerar vi fossilfritt i skog och förnybar energi och i företag som ligger i framkant gällande omställningen. Det mesta vi behöver brukar vi låna, hyra eller köpa second hand och det vi köper nytt måste hålla hög kvalité så att det kan lagas och hålla under en lång tid. I övrigt köper vi produkter som är tillverkade med starkast tänkbara klimat- och miljöprofil.
– Vi bor centralt i Storuman i ett radhus med klimatsmart fjärrvärme. Vi är stolta ägare av en solcellsanläggning och har också byggt ett ekohus i andra änden av kommunen, mellan Tärnaby och Hemavan. Det är mitt livs secondhandprojekt på 57kvm med sovloft. Min tanke är att vi flyttar in permanent så snart Dante, vår 11-åring, gått ut grundskolan.
– Vi äter klimatsmart, vilket innebär att det blir mycket älgkött, egenodlad potatis, bär och svamp. Vi eftersträvar alltid att äta efter säsong, så det blir inga färska tomater i december. Vi minimerar matsvinnet och det lilla som blir matar vi får, höns och kompost med. Och när vi är ute på uppdrag väljer vi vegetariska och klimatsmarta alternativ.
– Vår målsättning är att försöka sänka våra utsläpp så mycket som möjligt UTAN att bli allt för extrema. Vi vill inspirera till handling, inte avskräcka. Därför engagerar vi oss i olika typer av omställningsprojekt med fokus på fossilfrihet som handlar om allt från el, vätgas, klimatsmart byggande och hållbart skogsbruk.
Hur går det?
– Bra! Vi har sänkt våra fossila utsläpp med 85 procent sedan starten. Jag kommer att göra en pinfärsk fossilinvägning till den 12 november, då jag ska föreläsa om vår resa på Folkuniversitetet.
Vilken är den största utmaningen?
– Allt det vi inte kan påverka DIREKT med våra personliga val utan där det krävs att samhället ställer om. Många av våra viktiga samhällsfunktioner som brandkår, sjukvård, skola och polis är till största delen fortfarande fossilbaserade verksamheter. Konsekvensen blir att vi som bor i Sverige får drygt två extra ton koldioxidekvivalenter på vår fossilinvägning.
Varför är det viktigt att berätta om er resa?
– För att skynda på omställningen och inspirera andra till handling! Vi eftersträvar att vara den förändring vi själva vill se i världen.
Den 12 november kommer Heidi Andersson till Folkuniversitetet i Stockholm för att berätta om sin resa mot #fossilfri2025. Föreläsningen är en del av vår satsning Hållbar gördag där vi lägger fullt fokus på hållbarhet och klimatpåverkan och på vad du som individ kan göra för att leva hållbart.