Språkfantastens 5 bästa tips för språkinlärning

Senast ändrad

Att ha studerat 22 språk låter kanske extremt. Men Gastón Prieto från Argentina har språk som hobby. Efter fem år i Sverige undervisar han nu i svenska som främmande språk på Folkuniversitetet i Stockholm. Ta del av hans fem bästa tips om du vill lära dig ett nytt språk. Tipsen går att tillämpa på alla språk.

Närbild av ung man med kort mörkt hår, glasögon, kort skägg och småmönstrad skjorta. Han håller ena handen bakom nacken. I bakgrunden syns en vit vägg med tavlor och en hängande mobil i taket.

– Att lära sig ett nytt språk kan vara jätteroligt, men det är inte alltid lätt. Nya ord, grammatik, uttal, våga prata... Jo, det är mycket som kan kännas svårt i början. Här kommer 5 tips som jag hoppas ska hjälpa dig på vägen till det svenska språket. Nu kör vi!

1. Låt svenskan vara en del av din vardag
Använd svenskan varje dag. Lyssna på radio, musik eller podcasts medan du lagar mat, titta på nyheterna på lätt svenska varje morgon, läs skyltar och reklam på gatan när du är på väg till jobbet, byt språk på sociala medier eller i din mobiltelefon, skriv dina inköpslistor på svenska... Språk finns överallt, det gäller bara att öppna dörren för det och låta det vara en del av din vardag.

2. Öva även när du inte pluggar
Ju mer kontakt du har med svenskan desto mer och snabbare lär du dig. Du kan, till exempel, titta på tv-serier eller filmer på svenska, eller sätta på svenska undertexter för utländska filmer. På det sättet kan du ha kul och slappna av och öva svenskan samtidigt.

3. Hitta balansen
Det räcker inte med att plugga grammatik hela tiden, men det räcker inte heller med att bara lära sig nya ord och fraser. Både struktur och innehåll är viktiga, så försök hitta balansen. Se även till att du övar på de olika färdigheterna: läsa, lyssna, tala, skriva. Alla är viktiga!

4. ”Lite + ofta” är mycket bättre än ”mycket + sällan”
Det är bättre att plugga 30 minuter varje dag, än att plugga 4 timmar en dag i veckan. Bara en halvtimme per dag kan göra en stor skillnad om du gör det regelbundet. Skapa en rutin och följ den!

5. Plugga smart
Det är lättare att lära sig nya ord när man ser dem i en kontext. Man kommer inte långt med långa ordlistor – skriv istället exempelmeningar eller korta fraser med de nya orden du lär dig. Skriv för hand om du kan, då kommer man ihåg det mycket bättre!

– Så ge inte upp... och ta alla chanser att prata! Använd språket så ofta du bara kan, och var inte rädd för att göra fel. Det är genom att använda språket i vardagen som man lär sig. Lycka till!

Kort om Gastón Prieto
Gastón kommer ursprungligen från Argentina. Han är utbildad arkitekt och lärare i svenska som andraspråk och japanska. Han har bott i Sverige i fem år och blir snart svensk medborgare. Fritiden ägnar han helst åt att studera språk. Just nu läser han koreanska på Folkuniversitetet, men också persiska och hindi med material för självstudier. Förutom sitt modersmål spanska kan Gastón franska, engelska, svenska, italienska, portugisiska, tyska och japanska. Han har även studerat danska, norska, isländska, nederländska, ryska, koreanska, kinesiska, hindi, persiska, slovenska, finska, katalanska, esperanto, turkiska och grekiska. Enligt honom själv är spanskan, engelskan, franskan och svenskan de språk som han känner sig mest trygg med, medan de andra är mer hobbies som han håller på med på sin fritid, av ren nyfikenhet. I sommar ska han gå en onlinekurs i slovenska vid Ljubljanas universitet. Gastón längtar efter att få resa igen och använda sina språk!
Följ hans språkinlärningstips och erfarenheter på Instagramkontot @language.slut

Till våra sommarkurser i svenska