Fånga en publik med humor

Senast ändrad

Eric Löwenthal är professionell ståuppkomiker och håller sedan flera år kurser i stand-up comedy på Folkuniversitetet. Till hans kurser kommer de som drömmer om att bli ståuppkomiker, de som vill få till den där extra knorren på sina föreläsningar och de som bara vill testa sin humor på andra. – Det brukar bli en bra mix av folk, och alla är lika välkomna! säger Eric Löwenthal.

Eric Löwenthal, komiker

Eric har en bakgrund som kulturell diversearbetare och har bland annat jobbat som skådespelare, musiker, gatuartist och sjukhusclown. Men sedan 2001 arbetar han huvudsakligen som ståuppkomiker på klubbar, krogar och festivaler. Eric är också pappa till en pojke med en grav utvecklingsstörning, och för några år sen hade han premiär på en ståuppföreställning på det temat: FADERN – I Faderns, sonens & Försäkringskassans namn. En mycket uppskattad föreställning som han sedan turnerat väldigt mycket med.

Vad är roligast med att undervisa?
– Jag tycker ju själv att humor och kommunikation är så oerhört intressant, och som många andra nördar gillar jag att ägna mig åt, och prata om mitt specialämne. Det är väldigt roligt att få vara tillsammans med människor som utmanar sig själva och kastar sig ut i det okända. Det gör att vi har väldigt kul tillsammans!

Varför ska man gå din kurs?
– Om man är nyfiken på det här med stand-up och att stå framför folk och vara rolig, så är det här rätt kurs!

 – Generellt är det 3 kategorier av deltagare på mina kurser. Folk som drömmer om att bli ståuppkomiker, föreläsare som vill bli lite roligare, och så folk som helt enkelt tycker att det skulle vara spännande att prova på det här. Det brukar bli en bra mix av folk, och alla är lika välkomna!

Vem är den bästa ståuppkomikern enligt dig?
 – Jag har faktiskt ingen speciell favorit. Det finns så många skickliga komiker, och jag älskar att stand-up kan göras så olika och så personligt. Mer och mer uppskattar jag skickliga komiker oavsett om det är  ”min humor” eller inte.

 Vad utmärker en skicklig ståuppkomiker?
- Att hen fångar publiken, får dem att känna sig delaktiga, och får det hela att verka här-och-nu. Plus det självklara att vara väldigt rolig!