Språklärarens bästa tips: Våga mer!

Senast ändrad

Anna Johansson undervisar i både engelska och svenska som främmande språk på Folkuniversitetet i Norrköping, och hon älskar sitt jobb! Att kunna flera språk berikar och öppnar dörrar i livet – det vet Anna som själv levt många år utomlands.

Anna Johansson

– Man växer i sig själv när man behärskar ett andra språk, ens identitet utökas och berikas. Lek med språket och ha roligt med det! Vi skrattar mycket tillsammans på mina lektioner, och jag är övertygad om att det gör så att "det lossnar" och att språket faller på plats, säger Anna Johansson.

Vad är det bästa med att vara lärare i språk?
– Att behärska ett språk, utöver sitt modersmål, är en otroligt värdefull kunskap. Man kan knyta kontakter på ett helt nytt plan, som i sin tur berikar livet något enormt. Man vidgar sina vyer inte bara språkmässigt, utan även på ett kulturellt och på ett personligt plan. Som språklärare får jag vara en del av mina deltagares resa, och det ser jag som ett privilegium. Det känns fantastiskt att se glädjen hos dem när de utvecklas och blir bättre!

Finns det några utmaningar med att undervisa i engelska / svenska som främmande språk?
– En utmaning med att undervisa i just språk kan vara när deltagarna befinner sig på olika nivåer, och att då kunna engagera hela klassen. Det är alltid lite av en balansgång; man vill hela tiden utmana för att lära vidare, men samtidigt inte så svårt att man tappar någon.

– Som lärare måste jag uppmuntra till att man ofta kan mer än man själv tror. I mina kurser i svenska som främmande språk har jag deltagare från hela världen, och då är det extra viktigt att vara lyhörd även för deras språk, bakgrund och kultur. 

Finns det någon skillnad mellan att undervisa i engelska och i svenska som främmande språk?
– Mina kurser i engelska och svenska som främmande språk skiljer sig på så sätt att kursen i engelska "Dare to Speak" är mer av en konversationskurs, medan kurserna i svenska behandlar språket mer som helhet, särskilt på nybörjarnivå.

– Gemensamt är att man behöver förstå uppbyggnaden av ett språk för att kunna tala det, så grammatik ingår i alla mina kurser. Jag brukar kalla grammatiken för språkets ryggrad!

Vad tycker deltagarna är det svåraste i det svenska / engelska språket?
– Mina deltagare upplever nog både den svenska och den engelska grammatiken som lite krånglig ibland. Ordföljden, men också prepositioner och uttal är alltid en utmaning när man lär sig ett nytt språk.

– Det händer att det låser sig när man inte känner sig bekväm i språket, därför är det så viktigt att alla i klassen känner sig bekväma. Jag strävar efter att alltid ha en uppmuntrande, inkluderande och vänlig ton på lektionerna; det gör att man vågar mer. Sedan  gör det absolut ingenting om det blir lite fel här och där. Det är ju därför vi är här, för att lära oss!

Har du några tips till den som vill lära sig ett nytt språk?
– Jag tipsar alltid om att våga mer, go for it! Försök prata vid varje tillfälle som ges i vardagen. Titta på filmer och serier på det språk du vill lära dig. Läs böcker och tidningar. Jag tar alltid med aktuella artiklar till lektionerna, eftersom det leder till intressanta dialoger och diskussioner.

Du har själv bott utomlands i många år, berätta!
– Direkt efter gymnasiet bestämde jag mig för att flytta till London, som blev min hemstad under 10 år. Där arbetade jag inom hotell, och så småningom utbildade jag mig till hudterapeut. Kärleken ledde mig senare vidare till Jersey (Channel Islands) där jag startade egen firma med salong och butik. Jag stannade på ön i 12 år, och jag älskade att bo precis vid havet. Väl hemflyttad till Sverige så saknade jag att använda mig av engelskan, som blivit en stor del av min identitet. Det var så det hela startade med Folkuniversitetet, och nu har jag undervisat här i sex år!

Till våra kurser i svenska i Norrköping

Till våra kurser i engelska i Norrköping