Birgittasystrarna i Vadstena satsar på spanskan

De tre nunnorna Sr Maria, Sr Anna och Sr Monika från S:ta Birgittas kloster i Vadstena ville kunna prata med Birgittasystrar i Mexiko, och började därför läsa nybörjarspanska på Folkuniversitetet. Undervisningen har gett resultat och nu kan de formulera enkla meningar på spanska!

Birgittasystrarna i Vadstena

– Det bästa med kursen är att vi får göra fel och därmed lära oss ännu mer, berättar syster Maria, som vi ställde några frågor till.

Hur kommer det sig att du och två systrar till går en kurs i spanska på Folkuniversitetet?

– Eftersom vi håller på att bilda en federation med Birgittasystrar i Mexiko, vill vi gärna lära oss spanska. Vi fick besök av två Birgittasystrar från Mexiko 2016. En av systrarna talade engelska tack och lov, och det blev början på en intensivare kontakt. Sedan besökte två av oss systrar i sin tur Mexiko 2017 och 2019.

– De flesta systrarna i Mexiko talar endast spanska. Det går bra att förstå varandra med hjälp av händer, fötter och hjärtats språk, men vi vill gärna kunna säga något på spanska också. Därför går vi nu denna kurs.

– Vi tycker alla tre att det är mycket roligt och inspirerande att lära oss spanska, och vår Maestra Ana är en mycket duktig lärare!

Vad har ni lärt er hittills?

– Profesora Ana är mycket bra på att få oss att öva på att tala spanska. Vi kan numera presentera oss, berätta var vi bor, tala om hur gamla vi är, fast det gör vi inte... nunnor blir aldrig gamla... Vi övar böjningar av verb och lär oss många bra uttryck.

Vad är det roligaste med kursen i spanska?

– Vi skrattar ofta på våra lektioner som är väldigt avspända och kreativa. Vi ser alltid fram emot att få träffa våra kurskamrater och umgås på ett trevligt sätt på spanska, tala om hundar och katter i alla möjliga färger.

Kommer det att bli fler kurser i spanska?

– Vi vill gärna fortsätta i vår om det går. Vi hoppas på en kurs online om Corona-eländet fortsätter under vårterminen.

Foto: Syster Monika, moder Maria, Profesora Ana och syster Anna