Anna Sofia Rossholm lyfter fram kvinnorna i filmhistorien

Senast ändrad

Anna Sofia Rossholm är universitetslektor och docent i filmvetenskap vid Stockholms universitet. Den 25 april håller hon föreläsningen Kvinnor som skriver för filmen i svensk filmhistoria: Stina Bergman, Ulla Isaksson och Astrid Lindgren på Konsthallen Passagen i Linköping.

Anna Sofia Rossholm är universitetslektor och docent i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

–  Genom att lyfta fram de kvinnor som varit i filmskapande roller, till exempel manusförfattare, så får man ett nytt perspektiv på filmhistorien, säger Anna Sofia Rossholm.

Hur ser det ut historiskt jämfört med idag vad gäller kvinnliga manusförfattare?

─ Idag finns betydligt fler kvinnliga manusförfattare än under den klassiska period (30-40-50-tal) som jag ska prata om. Då var ca 6% av manusförfattarna till långfilmer kvinnor, nu är det uppemot en tredjedel. Samtidigt fick manusförfattare ofta mer uppmärksamhet förr: deras bidrag beskrevs i recensioner och de omnämndes i marknadsföring på ett helt annat sätt än idag.

─ Eftersom kvinnliga manusförfattare trots allt var fler än kvinnliga regissörer och producenter fick de få kvinnor som hade filmskapande roller under den klassiska perioden relativt mycket erkännande. Detta förstärkes ytterligare av att de flesta också var skönlitterära författare och därför redan var kända namn. 

Visste du att…

─ Flera av Ingmar Bergmans tidiga filmer och genombrottsfilmer byggde på manus av kvinnliga författare/manusförfattare. Han är ju känd som ett av få 'manliga genier' som beskriver världen från de kvinnliga karaktärernas perspektiv. Det var inget han lärde sig helt på egen hand utan något han lärde sig genom samarbeten med kvinnliga författare/manusförfattare. 

Föreläsningen ges i samarbete med Cinemax – Linköpings Filmstudio och Konsthallen Passagen i Linköping.

Läs mer om föreläsningen här!

Om Cinemax – Linköpings Filmstudio

Cinemax Linköpings filmstudio är en av ca hundra filmstudios i Sverige knutna till Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). På Cinemax visas kvalitetsfilm på utvalda onsdagskvällar och lördagseftermiddagar och för att kunna se filmerna löser man ett medlemskap.

Filmstudion strävar efter att visa film från hela världen – allt ifrån Skolan vid världens ände från Bhutan till den franska Fritt fall, som valdes till bästa film vid filmfestivalen i Cannes 2023. Ibland visas också klassiska filmer som den brittiska Tredje mannen från 1949. De flesta filmerna har antingen gått väldigt kort tid i Linköping eller inte visats alls.

Utöver filmvisningarna arrangerar Cinemax, tillsammans med Folkuniversitetet och Linköpings kommuns konsthall Passagen, Linköpings Filmakademi. Till den kommer filmforskare och berättar om sin forskning. 

Läs mer om Cinemax på cinemax.nu