Hon lär oss baka närproducerat enligt gamla traditioner

Senast ändrad

För fyra år sedan flyttade Romy Ehnert från Tyskland till Sverige med sin man. Idag ger hon kurser i bakning på Folkuniversitetet. Romy är en riktig eldsjäl som brinner för gammalt mathantverk, regionala råvaror och mat och dryck från småskalig produktion. Hon hoppas att hennes entusiasm smittar av sig på kursdeltagarna och att hon också kan bidra till en ökad förståelse för närproducerat och för gamla mattraditioner.

Romy Ehnert

Hur kom det sig att du började intressera dig för bakning och matlagning?
– Tidigare har jag jobbat som vinodlare och sommelier. Det är därifrån mitt intresse för mathantverk kommer, och sedan har det bara fortsatt att utvecklas. Jag har gått olika kurser med anknytning till mathantverk, bland annat inom hantverksmässigt bageri. Idag tillverkar jag, förutom bröd, olika produkter som smör och korv. I framtiden blir det även honung. Jag har ett stort nätverk här i regionen och bra kontakt med producenterna i närområdet. Jag försöker ta vara på deras produkter så ofta det går. Jag har precis startat egen verksamhet där jag lär ut mathantverk i form av olika kurser i bland annat surdegsbakning. Dessutom erbjuder jag gruppaktiviteter för företag med koppling till mathantverk.

Varför ska man gå dina kurser?
– Jag tycker att det ligger ett stort värde i traditionellt mathantverk och det är viktigare än någonsin att veta var råvarorna kommer ifrån. För mig är det viktigt att folk förstår hantverket bakom, och att man också förstår sambandet mellan mat och hälsa. Mina kurser äger rum i en bagarstuga ute på landet där vi bland annat bakar i vedeldad stenugn. Att få umgås och jobba i den unika miljön är del av kursupplevelsen.

Vad är roligast med att undervisa?
– Det roligaste är att se stoltheten i deltagarnas ögon efter att de har tillverkat något eget från grunden. Att få dela med mig av min kunskap om mathantverk och traditioner är en annan aspekt som jag tycker är kul.

Vilket är det absolut godaste brödet du vet?
– Vilket jag anser vara det godaste brödet? Vilken svår fråga! Generellt tycker jag om surdegsbröd bakat på fullkorn, gärna av gamla kultursorter. Det tycker jag är riktigt gött!

Boka Romys kurser