Från kursdeltagare till lärare

Senast ändrad

Niklas Widell har tecknat och målat i hela sitt liv. Bild var favoritämnet i skolan och i 20-årsåldern ritade han karikatyrlika teckningar för Jönköpings Posten samt illustrerade artiklar i studenttidningen. Nu arbetar han som grafisk designer. För att få ny inspiration anmälde han sig till en akvarellkurs på Folkuniversitetet. Genom åren har det blivit fler kurser och nu i höst kommer han själv att undervisa i akvarellmåleri.

Niklas Widell

Vad har konstkurserna på Folkuniversitetet gett dig?
- Nya infallsvinklar, nya tekniker, inspiration och framförallt glädjen i att måla i grupp. Det har också varit ett utmärkt tillfälle att testa penslar och annan utrustning jag inte själv har och prova färger jag aldrig målat med tidigare. Jag har dessutom fått måla motiv jag kanske inte hade målat hemma på min kammare.

Finns det något som är svårt med att måla i akvarell?
- Akvarell är i grunden ett oförlåtande medium. Du är inte ensam om att bestämma vad som händer på papperet – färgen och vattnet vill ha sitt sagt också. Du måste också planera dina penseldrag mer än om du målar i olja eller akryl. Det är inte svårt, men kräver lite mer tanke.

Vad tror du blir roligast med att undervisa?
- Om jag kan inspirera andra, visa tips och trix och på andra sätt få deltagarna inspirerade och få dem att fortsätta med måleri så är jag nöjd. Att höra någon säga: Va, är tiden redan slut! Då har jag lyckats. Som en bonus lär jag mig själv en massa och utvecklas på kuppen. För det är när man själv ska förklara något som man verkligen måste sätta sig in i vad man faktiskt gör.

Varför ska man gå din kurs?
- Om man har målat lite, känner sig ringrostig, eller kanske aldrig testat akvarell, då är min kurs ett bra första spadtag, eller penseldrag kanske man ska säga.

- Vi målar alltid på ett tema där jag väver in olika tekniker, pratar lite teori, eller om utrustning och i slutet av lektionen kommer vi att ha ett litet vernissage så vi får se och imponeras av vad alla målat. Det är så kul att det blir så olika, trots att vi målat samma motiv, ibland med samma färger.