Han vurmar för de grekiska filosoferna

Senast ändrad

Fotios Theodossiou är ny lärare i grekiska på Folkuniversitetet. De senaste 25 åren har han undervisat i grekiska och idrott, både i Sverige, Grekland och Italien. Hans favorituttryck är ”Υγεία πάνω από όλα”, vilket betyder ”Hälsan framför allt”.

Fotios Theodossiou

Genom åren har Fotios undervisat elever i alla möjliga åldrar, från grundskolan, gymnasiet och uppåt. Hans erfarenhet är att många vill lära sig språket för att de har grekiska vänner och ofta åker till Grekland på somrarna.

– Det är både kul och trevligt att kunna kommunicera och använda det språk man pratar i landet, tillägger han.

Varför tycker du att man ska lära sig grekiska?
– För att det är språket som Sokrates, Aristoteles, Platon, Sofokles och Pythagoras och många fler filosofer pratade. Fortfarande präglas vi i vårt liv av deras filosofi och levnadssätt. Tänk att kunna läsa Sokrates citat på ursprungsspråket. Det är något visst med det.

Är det svårt att lära sig språket?
– Det är inte jättesvårt för en svensk. Visst är alfabetet annorlunda, men principen och grunderna har stora likheter med det latinska alfabetet, som det svenska språket bygger på.

Finns det några likheter med svenskan? 
– Det finns många ord och uttryck i svenskan som ursprungligen kommer från grekiskan. Framför allt ord som handlar om medicin och utbildning, till exempel ortoped, patologi, kardiologi och antropologi. Men även ord som geografi, demokrati, historia, psykologi, gymnastik och matematik kommer från grekiskan.