Fotografi – lär dig se världen ur ett annat perspektiv

Senast ändrad

Danilo Giannini har lång erfarenhet av att undervisa i foto. Under våren håller han både grund- och fortsättningskurser i fotografi, samt en ny kurs som tar med deltagarna ut på fotosafari. Fotografi, det är ett bra intresse att ha i en pandemi tycker Danilo.

Danilo Giannini

Berätta mer om kurserna! Vad får man lära sig och hur ser upplägget ut?
– På nybörjarkursen får du lära dig hur systemkameran fungerar och förstå hur du arbetar med inställningar så att du kreativt kan påverka dina bilder. Varje gång fokuserar vi på en ny kamerateknik. På fortsättningskursen jobbar vi mer ute på fältet. Vi lär oss användning av ljusmätare, olika fokusmetoder, förutsättningar för svartvitt foto och färgfoto. Gemensamt för båda kurserna är att första lektionen är introduktion och att sista lektionen ägnas åt redovisning och sammanfattning.

– Fotosafari är ett slags uppföljning av tidigare kurser. Under en dag i en av Jönköpings vackraste sceniska miljöer tillämpar vi gamla kunskaper såväl som nya, för att få fram en serie av bilder som vi kan vara stolta över. 

Vem riktar sig dina kurser till?
– Kurserna riktar sig till alla, unga och gamla med ett genuint intresse för fotografi. Nybörjarkursen riktar sig till dig som precis skaffat en systemkamera och fortsättningskursen till dig som gått nybörjarkursen eller har motsvarande kunskap. Kursen i Fotosafari riktar sig till dig som har tidigare erfarenhet av fotografering och behärskar din kamera.

På nya kursen Fotosafari får man hänga med dig ut och fota i Röttleby, varför just den platsen?
– Idén med kursen Fotosafari är att tillämpa kunskaper man fått från tidigare kurser eller på annat sätt har med sig sen tidigare. Röttlebys naturområde med vattenfall, hamn och djurliv bjuder på varierade motiv och är en källa till inspiration för den som vill använda fototekniken kreativt.

Under pandemin är det många som fått mer fritid och en annan möjlighet att ägna sig åt hobbys. Skulle du säga att fotografering är en bra pandemihobby?
– Jag skulle inte kalla fotografering för en hobby, men vill man hitta ett nytt intresse passar fotografering såklart utmärkt! Enligt mig innebär fotografi ett nytt sätt att se på världen, att se allt i ett annat ljus. Med denna definition passar det självklart bra att hålla på med under pandemin, liksom under normala förhållanden.

Boka Danilos kurser

Om Danilo Giannini
Danilo Giannini har undervisat i foto, bildbehandling, italienska och Officepaketet på Folkuniversitetet i Jönköping i mer än tio år. Han är ursprungligen från Florens men har bott i Sverige sedan 1992. Det analoga fotot beskriver han som sin första kärlek.