”Jag är övertygad om att alla kan sjunga”

Senast ändrad

Erfarna sångpedagogen Annika Jonsson har sjungit så länge hon kan minnas. Nu vill hon hjälpa sina kursdeltagare i Jönköping att ta fram det bästa i deras sångröster. I intervjun berättar Annika mer om kurserna i sång och varför hon är övertygad om att alla kan bli bra på att sjunga.

Annika Jonsson, undervisar i solosång.

Vad får man lära sig på dina kurser?
– Målet är att du ska få utveckla din röst och vi arbetar med sångteknik anpassat efter dina behov. Jag gör alltid en röstanalys för att kunna arbeta effektivt och synliggöra potential och utvecklingsområden. Kurserna innehåller också moment i interpretation där du som sångare tolkar musiken och gör repertoaren till ”din egen”. Kurserna är individuellt anpassade och du väljer själv vilka låtar du vill sjunga.

Vem riktar sig dina kurser till?
– Alla som är nyfikna på att ta sånglektioner! Jag undervisar såväl nybörjare som dig som är van sångare på avancerad nivå. Tillsammans utformar vi kursen efter dina önskemål och väljer passande repertoar. Kanske ska du på en audition, sjunga på ett bröllop eller också tycker du bara att det är kul att sjunga. Alla är välkomna och jag hoppas på en fantastisk vår där jag tillsammans med er får ge er nya kreativa verktyg för att ni ska få utvecklas som sångare.

– Det viktigaste för mig i rollen som sångpedagog är att mina elever utvecklas för att kunna nå sin fulla potential. Jag tycker själv att jag har världens roligaste jobb och det är fantastiskt att se andra utvecklas. Jag vill ge dig verktygen för att du ska lyckas nå dina mål med din sång!

Hur ser upplägget på kurserna ut?
– Kurserna är anpassade efter deltagarna och du som sångare väljer vad du vill sjunga för typ av repertoar. Jag brukar börja sånglektionen med en uppvärmning där vi kommer igång i kroppen och värmer upp rösten genom olika typer av uppsjungningsövningar. Vi jobbar sedan med den aktuella repertoaren och oftast har man övat hemma på olika moment som vi sedan arbetar vidare med och utvecklar under kurstillfällena. Vi bryter ned repertoaren i mindre bitar och hittar tillsammans eventuella svårigheter där vi jobbar med teknik och provar oss fram till hur man på bästa sätt kommer över eventuella hinder. Du som sångare får med dig verktyg för att du ska kunna fortsätta öva hemma och utvecklas mellan tillfällena. Genom att arbeta med tolkning av texter och musikalisk gestaltning får du möjlighet att träna på ditt konstnärliga uttryck. 

Kan alla bli bra på att sjunga?
– Alla röster är unika! Genom min mångåriga erfarenhet som sångpedagog har jag övertygelsen att alla kan sjunga. Även om vi har olika förutsättningar så kan alla utvecklas och få verktyg för att kunna kontrollera sin röst på bästa sätt. Jag brinner för att ta fram det bästa hos mina sångelever så att du ska kunna utveckla din röst och nå din fulla potential. Jag vill att mina elever ska känna sig fria och våga prova sig fram till vad som passar just deras röster. Sångrösten är ett fantastiskt instrument med oändliga möjligheter!

Boka din plats på Annikas kurser

Om Annika Jonsson
Annika Jonsson är utbildad sångpedagog på Högskolan för scen och musik i Göteborg samt på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har studerat allt från klassisk sång till jazz och arbetat som musikpedagog i olika former, såväl i skolans värld som privat. De genrer som ligger henne varmast om hjärtat är pop och musikal.