Skapar kulturella mötesplatser i förorten

Senast ändrad

Studiecirkeln Att göra skulpturer består av nyutexaminerade konstnärer med en vision: att skapa kulturella mötesplatser för att tillgängliggöra, dela och visa konst i socioekonomiskt utsatta områden i Göteborg.

Klara Ström har utbildat sig på KV Konstskola, Konstfack och Kunsthøgskolen i Oslo och håller på att etablera sig som konstnär. Tillsammans med Sara Andreasson och Fanny Hellgren driver hon studiecirkeln Att göra skulpturer som gör allt från matskulptur till betonggjutning i en process som bygger på att jobba ensam i grupp och ge varandra feedback.

Pengar flyttas från förorten till centrum

Flera av studiecirkelns deltagare bor i Kortedala i Göteborg, och det är med utgångspunkt i de nedskärningar som gjorts i stadsdelen som gruppens arbete fick en tydlig riktning.

– Vi ser hur pengar flyttas från förorten till områden i centrum. I Kortedala har det varit nedskärningar på biblioteket och Kulturskolan är hotad. Samtidigt har invånarna engagerat sig, stått emot och demonstrerat mot utvecklingen, säger Klara Ström.

– Det finns behov av fler kulturella mötesplatser där människor kan träffas och där det inte är lika höga trösklar som på ett galleri eller litteraturhus i centrala Göteborg, fortsätter hon.

Tanken på ett offentligt utställningsrum tillgängligt för alla började växa fram. Snart föddes idén om en utomhusutställning. Gruppen hittade den perfekta platsen: utegymmet i Kvibergs Park med sina vackra arkitektoniska element i trä som härdats av väder och vind.

– Ulrika Eldkrona som är Göteborgs Stads projektledare för Kvibergs Park var positiv. Hon lät oss pitcha idén och nu är vi igång, berättar Klara Ström.

Känsla av friluftsdag

Den första utställningen äger rum den 24 maj. Förutom kollegorna i Att göra skulpturer medverkar konstnärer från Prag och Berlin.

– Målet är att skapa picknickstämning och känsla av friluftsdag snarare än high culture eftersom det är en idrottsplats. Kanske bjuda på nyponsoppa. Intentionen är att jobba med mysig hemkänsla som får förbipasserande att stanna till och kika, säger Klara Ström.

Att göra skulpturer har fått ekonomiskt stöd från Göteborgs Stad och Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt angelägna arbete med att skapa kulturella mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden.

– Det är en jättestor hjälp för oss. Nästa steg är att starta en ekonomisk förening, hitta en lokal och göra detta till ett långsiktigt projekt. Fler mötesplatser för kultur i det offentliga rummet är en demokratifråga, och något vi som konstnärer själva saknar, säger Klara Ström.

Starta en studiecirkel nu