Sjungom studentens lyckliga dag!

Senast ändrad

Chalmers Sångkör firar 150 år av att sprida glädje och föra människor samman.

Photo: Joel Tappert/CFFC.se

Chalmers Sångkör är den äldsta kårföreningen inom Chalmers Studentkår. Chalmeristen tog ton redan 1870 och under de 150 år som gått sedan dess har kören framträtt vid högtidliga tillfällen som Valborg och studentkårens mösspåtagningar.

Från början var det enbart män som sjöng men kören har växt och förändrats i takt med lärosätet. 1964 startade en blandad kör och i dag består föreningen av en manskör, en damkör och en blandad kammarkör med totalt över 100 aktiva korister.

– Det är trevligt att sjunga stämsång. Sång blir så mycket mer levande och spännande att lyssna på när det är flera olika melodier samtidigt, säger Hampus Renberg Nilsson som är ordförande för Chalmers Sångkör när han får frågan om varför så många lockas av körsång.

– En annan fördel med körsång är att man lär känna varandra och får en bra connection när man arbetar och umgås tillsammans under repetitionerna och inför konserterna.

Maffig jubileumskonsert

Körens arbete sker i studiecirklar och i samarbete med Folkuniversitetet. De olika delkörerna repar en gång i veckan och arrangerar delkörskonserter, där bara mans-, dam- eller kammarkören medverkar. Men Chalmers Sångkör gör också gemensamma konserter där alla körer är med, till exempel de uppskattade julkonserterna.

En annan gemensam satsning är jubileumskonserten som arrangeras med anledning av 150-årsfirandet och som nu har flyttats till 2021 med anledning av den pågående coronakrisen. Här kommer Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning väl till pass.

– Vi planerar för en maffig konsert i Göteborgs konserthus. Det kostar pengar och stipendiet är en viktig pusselbit som gläder våra medlemmar – och i förlängningen göteborgarna, säger Hampus Renberg Nilsson.

Foto: Joel Tappert/CFFC.se