Kunskap stärker barn och föräldrar i Angered

Senast ändrad

Föräldravandring Stöd till barn och ungdomar i Göteborg bedriver föräldravandringar, läxhjälp och föräldrakurser som bidrar till ett tryggt Angered och stärker barns och ungdomars motivation att utbilda sig.

Den ideella föreningen Föräldravandring Stöd till barn och ungdomar i Göteborg startade för tre år sedan. Sedan dess har de blivit viktiga förebilder och en brygga mellan de boende och polisen för att skapa ett tryggare Angered.

– Många ungdomar hänger i centrum och lyssnar inte på polisen. Men de lyssnar på oss som har känt dem sedan de var små och känner deras mammor och pappor, berättar Adbifatah Roble som är kontaktperson för föreningen.

Våra barn ska vara med och utveckla Sverige

Många problem i socioekonomiskt utsatta områden beror på att människor saknar utbildning. Det fick föreningen att starta en läxhjälp som riktar sig till barn och ungdomar och som lockar runt 60 personer vid varje tillfälle.

– När vi började med föräldravandringarna såg vi att många ungdomar behöver hjälp och uppmuntran för att utbilda sig. Våra barn ska vara med och utveckla Sverige, men om de inte har utbildning är det svårt att leva ett bra liv, säger Adbifatah Roble.

– Många som har gått läxhjälpen har slutat skolka. De har förstått att matte inte behöver vara svårt och blivit inspirerade att gå tillbaka till skolan. Flera har fått bra betyg, säger Abdirahman Suleyman som är kassör i föreningen.

Som ett komplement till läxhjälpen har Föräldravandring Stöd till barn och ungdomar startat en kurs i föräldrakunskap där ett 30-tal föräldrar lär sig svenska, matematik och skolkunskap för att bättre kunna hjälpa sina barn hemma.

Kunskap hjälper föräldrarna att stå på sig och ställa krav

Föreningen har fått Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för att utveckla föräldrakunskapen.

– Vi ger föräldrar som inte vet så mycket om samhället den kunskap de behöver. Nu planerar vi en fortsättningskurs där vi ska föreläsa om rättigheter och skyldigheter gentemot skolan, säger Adbifatah Roble.

– Många föräldrar vet till exempel inte att barnen har rätt till extra hjälp. Med de här kunskaperna kan de stå på sig och ställa krav, fortsätter han.