Hiphop förenar människor på flykt

Senast ändrad

Hiphop-artisten Mushtaq Khorsand får Folkuniversitets stipendium. Han är aktuell med debutalbumet Qiamat E Rapp där han rappar om att vara asylsökande från Afghanistan.

Mushtaq

Mushtaq Khorsand är 18 år och har bott i Sverige sedan 2015 då han kom hit som flykting från Afghanistan i hopp om att hitta en fristad från krig och förtryck. På flyktingförläggningen började han rappa på dari.

– Musiken hjälpte mig att överleva. När jag mådde dåligt skrev jag låtar som jag spelade för folk i samma situation. De kunde dela känslan och känna att de inte var ensamma, säger Mushtaq Khorsand.

– Det finns många asylsökande afghaner i Europa. Det pratas mycket om dem, men det är få som för upp deras berättelser i offentligheten, inflikar Jonas Abrahamsson som är Mushtaq Khorsands manager.

– Alla låtar, artiklar och blogginlägg som skrivs är som röksignaler från olika håll i Europa. De gör att folk känner sig enade i sin flykt och inte ger upp, fortsätter han.

Världsunikt debutalbum

Mushtaq Khorsands texter handlar om situationen i Afghanistan och om hur det är att vara afghansk flykting i Europa och Sverige.

– Politiken i Afghanistan är dålig. Jag bryr mig om samhället – men inte bara i Afghanistan och Sverige utan i hela världen. Jag brinner för att rappa om hur det är och vilka lösningar som finns, säger Mushtaq Khorsand.

Nu tilldelas han Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sin musik. Snart släpps debutplattan Qiamat E Rapp (”Rappens domedag”) på Jonas Abrahamssons skivbolag Louvaio Productions. Skivan är unik eftersom det är den första i världshistorien med hiphop skriven och framförd på dari av en och samma artist.

Efter releasefesten på Hoki Moki i Göteborg 23 mars väntar spelningar med Elaha Sooror, en känd kvinnlig artist som också tvingats fly från Afghanistan. Vad som sker därefter är oklart. Mushtaq Khorsand har fått avslag på sin asylansökan och väntar på besked om sin överklagan.

– Oavsett om jag får stanna i Sverige kommer jag att fortsätta med hiphopen. Jag har massor av mål och har bara börjat, säger Mushtaq Khorsand.

Starta en studiecirkel nu