Ger studenterna en röst

Senast ändrad

K103 Göteborgs Studentradio har blivit medelålders men fortsätter att vara studenternas egna, demokratiska röst om allt som de själva tycker är viktigt.

K103 – Göteborgs Studentradio

Göteborgs studentradio K103 fyller 40 i år. Sedan starten 1979 har stationen expanderat kraftigt. Idag sänder den 50 timmar per vecka över Storgöteborg och består av ca 30 redaktioner som producerar program om allt från samhällsfrågor till musik och kultur.

Till skillnad från andra universitetsstäder har Göteborg inget campus som är en naturlig träffpunkt för studenterna. Därför fyller K103 en viktig funktion för att samla studenterna och skapa möten över institutionsgränserna.

– Våra 140 medlemmar är här för att de tycker att det är kul, för att lära sig göra radio och göra sina röster hörda, säger Margarita Iljin och Oliwer Hägglund som båda sitter i styrelsen och till vardags pluggar vitt skilda ämnen: molekylärbiologi och media, estetik och kulturellt entreprenörskap.

Kunskapen går i arv genom studiecirklar

Sedan många år drivs studentradions redaktioner som studiecirklar där kunskap om musikläggning, intervjuteknik och DJ-mixers går i arv mellan generationerna.

– Studiecirklarna funkar som en fadderverksamhet där den som har varit medlem tidigare lämnar över facklan och lär den som är ny. Studentlivet är cykliskt. Man kommer in, lär sig, blir fullärd och går vidare ut i arbetslivet. Det är därför studiecirkeln är så bra för oss, säger Eva Gustavfsson som är stationschef på K103.

Men behövs studentradion i en samtid som svämmar över av poddar och där musik och annan kultur är tillgänglig för alla, överallt, dygnet runt? Det tycker K103.

– Vi erbjuder en plattform för människor som vill hitta sitt eget uttryckssätt. Programmen sänds på en frekvens. Det innebär att folk kan sätta på radion i bilen och höra dig prata. Det tror jag är viktigt, säger Oliwer Hägglund.

Eva Gustavfsson är inne på samma spår.

– Mycket har förändrats under studentradions 40 år. Idag finns det hur många möjligheter som helst, inte minst poddar. Men det är fortfarande svårt att bli hörd. Som ung och student är det viktigt att det finns ett öppet forum där andra kan lyssna på det du tycker är viktigt.

Mer tid i etern gör att fler kommer till tals

K103 har fått Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt arbete med att ge studenterna möjlighet att hitta egna uttryckssätt och göra sina röster hörda under demokratiska former.

Med pengarna kan stationen öka sändningstiden i etern – och ge fler utrymme att komma till tals.

– Vi driver en ideell verksamhet där varenda krona betyder jättemycket. Stipendiet innebär att vi kan fortsätta med det vi gör, känna oss trygga och ge bättre hjälp till våra medlemmar. Det är stort, säger Margarita Iljin.

Starta en studiecirkel nu