Vem tror du att du är?

Senast ändrad

Vill du ta reda på din unika historia och förstå din plats i världen? Borås Släktforskare hjälper dig på vägen.

Att släktforska handlar om så mycket mer än årtal och listor på namn i gamla kyrkoböcker. Det är din chans att upptäcka din egen historia och på så vis bättre förstå dig själv och din egen tillvaro.

Det kan de vana släktforskarna Lars Tengling och Bo Nilsson som är ordförande och kassör i Borås Släktforskare intyga. Föreningen, som nyss fyllde 30 år och har runt 670 medlemmar, erbjuder utbildning och hjälp för alla intresserade av släktforskning i Borås med omnejd.

– Föreningen arrangerar utflykter, studieresor, föredrag och öppna hus där du kan få hjälp av kvalificerade släktforskare varje tisdag och fredag, berättar Lars Tengling.

– Vi har också en stor kursverksamhet i samarbete med Folkuniversitetet. Utbudet omfattar nybörjar- och fortsättningskurser men också kurser i olika släktforskarprogram, DNA-kurser och specialkurser om kart- och gårdsforskning, bouppteckningar, soldater, domböcker och mantalslängder, fortsätter han.

Ökat intresse för släktforskning

På senare tid har intresset för släktforskning exploderat och allt fler söker sina rötter, även yngre. Lars Tengling och Bo Nilsson tror att kombinationen av ökad tillgänglighet och medial uppmärksamhet har bidragit till den positiva trenden.

– I dag är det ganska enkelt att släktforska för du kan ta hjälp av datorer och databaser. Förr fick du fara runt i olika socknar, kyrkor och församlingar men det slipper du göra i och med digitaliseringen, säger Bo Nilsson.

– Vi har också haft god draghjälp av radio och teve. Sveriges Radio sänder ett program som heter ”Släktband” och Sveriges Television har kört ”Allt för Sverige” om amerikaner som söker sina rötter och ”Vem tror du att du är?” som går ut på att släktforska på en kändis. Det har ökat intresset för släktforskning bland allmänheten, säger Lars Tengling.

DNA-tekniken ger nya möjligheter

Ett annat fenomen som ligger i tiden och som det snackas mycket om är de populära DNA-testerna som har öppnat nya möjligheter för släktforskare världen över.

– En duktig svensk släktforskare kan komma tillbaka nio–tio generationer. Men med DNA-tekniken kan du följa din bakgrund tiotusentals år bakåt i tiden. Du får självklart inte reda på några namn men du kan se varifrån dina förfäder kommer, hur de har rört sig och invandrat till Skandinavien, säger Lars Tengling.

En liten varning är dock på sin plats för alla som funderar på att DNA-testa sig. Du kan få i värsta fall få upplysningar som gör dig besviken.

– Jag gjorde ett DNA-test för ungefär ett år sedan och fick träffar som jag inte kände till men som låg väldigt nära. Efter lite efterforskningar upptäckte jag en ny kusin och ett kusinbarn som jag inte kände till sedan tidigare, säger Bo Nilsson.

– I mitt fall var det personligt berikande men du kan få obehagliga överraskningar som att den du tror är din far eller farfar i själva verket inte är det. Det måste du vara medveten om innan du topsar dig och gör DNA-testet, fortsätter han.

Kurser lär dig göra rätt från början

Så vem ska då söka sig till Borås Släktforskare och ta del av kurser och andra aktiviteter? För Lars Tengling och Bo Nilsson är svaret självklart: Alla som är intresserade av sina förfäder och sina anor!

– Datoriseringen har gjort att många tror att de kan sitta hemma själva och forska men det är lätt hänt att du slarvar. Gör du fel i början blir det fel i fortsättningen också. Därför är det viktigt med kurser där du på ett strukturerat sätt lär dig att göra rätt från början, säger Lars Tengling.

– En bonus är den trevliga sociala samvaron. Det är roligt att träffa människor med samma intresse. De flesta som går en nybörjarkurs hos oss blir medlemmar efteråt, säger Bo Nilsson.