Sök kurser och utbildningar

Toggle course search
Yrkes-sfi för lastbilsförare, Kristianstad

På denna arbetsmarknadsutbildning läser du yrkesinriktad Sfi och C-körkortsbehörighet samtidigt. Detta är ett samarbete där Folkuniversitetet undervisar i Sfi som är anpassad till det fackspråket som används i de praktiska delarna av utbildningen, som Kristinstads Yrkesakademi undervisar i.

Lastbilsförare är ett självständigt yrke som kräver att man är bra på att planera och organisera sina uppgifter. Men det är också ett serviceyrke som innebär mycket kundkontakter när man lastar av och på gods. Byggmaterial, livsmedel, kemikalier eller bränsle är bara några exempel på vilken typ av gods som lastbilsförare transporterar. Det behövs både kunskap och ansvarskänsla för att hantera godset på ett säkert sätt i trafiken. På arbetsmarknaden är behovet efter lastbilsförare stort och det behövs fler utbildade lastbilsförare.

De flesta lastbilsförare är anställda på åkerier. Många lastbilsförare är enskilda företagare, enmansföretagare eller fåmansföretagare, som både har anställda förare, men som också kör själva.

Arbetsuppgifter

Lastbilsförare arbetar med att transportera olika sorters gods. Lastning och lossning ingår ofta i arbetet, liksom att beräkna godsets vikt och volym. Vid lastning måste man tänka både på i vilken ordning godset ska lossas och hur fordonet blir bäst lastat med tanke på stabilitet och lastsäkring.

De flesta lastbilsförare arbetar som distributionsförare. De kör ut gods från lagercentraler till olika godsmottagare, till exempel butiker och kontor. Distributionskörning innebär många stopp med på- och avstigningar ur fordonet.

Hur går utbildningen till?

Utbildningen genomförs som en kombination av lärarledd undervisning, självstudier, praktiska uppgifter och arbetsplatsförlagd utbildning. Det är en heltidsutbildning där all undervisning, utbildningsmaterial samt proven hos Trafikverket är på svenska. Nödvändiga certifieringar och intyg för yrket ingår i utbildningen.

Vart leder utbildningen?

Det är brist på lastbilsförare och därför finns mycket goda jobbmöjligheter. Yrkesförare med C-behörighet är eftersökt inom främst storstadsregionerna men också hela Skåne. Efter avslutad utbildning kommer du att erhålla C-kort, möjlighet till fortsatt CE-utbildning finns efter individuell bedömning.

Kurser som ingår:

• Sfi med inriktning lastbilsförare, 15h/v
  • Test-och kartläggning, 8 veckor, ingen apl men studiebesök
  • Service och bemötande, 4 veckor
  • AUB: 32 veckor
  • Förarutbildning körkortsklass C
  • Mängdträning på åkeri C
  • Yrkeskompetensbevis grundutbildning 140 timmar
  • Arbete på väg nivå 1 och 2
  • Körning med lastbil på Halkbana
  • ADR grundkurs
  • ADR klass 1
  • Truckutbildning A och B (godshantering enligt TLP 10)

Totalt: 44 veckor

Utbildningskostnad

Utbildningen är kostnadsfri. Utbildningen berättigar dig till aktivitetsstöd alt etableringsersättning. Med resekostnader över 600 kr får man ersättning för utlägg för resor.

Vem får söka?

Du ska vara minst 21 år.
Du ska ha svenskt B-körkort med god körvana
Du studerar just nu Sfi på C-kurs nivå eller D-kurs nivå
Du ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen kan erbjuda stöd vid tex. läs och skrivsvårigheter.

Ansökan & Urval

Ansökningsperioden gick ut 2018-12-31. Kontakta oss för mer info!

Vi tar endast emot 20 deltagare.

Efter du fyllt i ansökan kommer den att skickas till din hemkommuns Sfi och utbildningsanordnare.

OBS! Du måste själv också uppsöka Studie- och yrkesvägledaren i din kommun inom två veckor efter du ansökt!

Till ansökan bifogas följande:

• Intyg/betyg från Sfi
  • Personbevis, ändamål folkbokföring, högst 1 månad gammal

Arbetsgivaren kommer att kräva ett utdrag från belastningsregister. Dock ej ett krav för att söka till utbildningen.De som är aktuella för utbildningen kallas till test-och kartläggning.

Utbildningen är ett samarbete mellan Kristianstad Yrkesakademi och Folkuniversitetet, med Jämshögs Folkhögskola som huvudman.

Kontaktinformation:

Bengt Bernebring

Telefon: 044-207648

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Toggle module
Plats: Karpalundsvägen 39, Kristianstad
Startdatum: 4 feb 2019
Slutdatum:
Antal veckor: 44
Tid:
Studietimmar:
Sammankomster:
Arrangemangsnr:
Platser kvar:
Pris: 0kr

Huvudman

Toggle module
Jämshögs folkhögskola

© 2019 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Personuppgifter, GDPR Organisationsnummer