Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Munspel i liten grupp - nybörjare del 2

Munspel i liten grupp - nybörjare del 2

Munspelet är ett litet instrument med stort uttryck och många dolda möjligheter. Munspel används ofta i blues och folkmusik men kan användas i vilken genre som helst.

När du spelar munspel är varken händerna eller ögonen av någon större betydelse, istället får du utveckla ditt öra för musik och din kroppskännedom. Ibland kan det vara frustrerande att komma vidare, att lära sig spela en ton i taget eller att komma igång med att böja toner, men det är en härlig känsla när man får till det. På en kurs får du hjälp med varje steg och dessutom chansen att ha kul och musicera med andra.

Målgrupp och förkunskaper

Du ska ha gått kursen "Munspel för nybörjare" eller ha motsvarande erfarenhet: kunna spela enklare melodier i första positionen (C dur på ett C-munspel). Det spelar ingen roll om du vill spela blues, rock, country, folkmusik eller någon annan genre, du lär dig grunderna som behövs till alla stilar och kan själv styra innehållet på kursen. Har du aldrig spelat förut rekommenderar vi istället kursen Munspel för nybörjare.

Mål

Målet med kursen är att du ska kunna spela enklare melodier och ackordrytmer på munspel. Målet är också att du ska ha en bra grund för att fortsätta utvecklas på instrumentet oavsett om du går en till kurs eller fortsätter på egen hand.

Innehåll och upplägg

På den här nivån får du utveckla den grundläggande tekniken för att kunna få ut mer musik ur intrumentet, att musicera tillsammans med andra och att utveckla gehöret. Du får även lära dig mer om hur munspel kan användas inom olika genrer.

Vi jobbar med andning, skalor, melodispel, och ackordkomp. Du får prova på olika genrer och vi testar att spela låtar i andra och tredje positionen. Vi lyssnar och på musikexempel och diskuterar hur munspelet kan användas i olika genrer. Deltagarna har stort inflytande över kursens innehåll.

Under kursen musicerar vi tillsammans i liten grupp på 3-6 deltagare. Att lära sig spela munspel handlar mycket om att lära känna sin egen kropp – att öka kontrollen över andningen och att forma tonen med mun, läppar och händer, att höra melodier och känna rytmen i kroppen. Under kursen ska du få hjälp att hitta ett sätt att spela som passar just dig. Mycket går att visa och förklara men främst behöver man prova sig fram, tillsammans under kurstillfällena och hemma i lugn och ro.

Olika personer har olika lätt för olika saker, därför pratar vi tillsammans om vad vi gör så att alla kan lära av varandra.

Se gärna videoklippet via länken nedan, där vår kursledare presenterar vad som ingår i kursen.

Tips!

För att du ska kunna följa med i kursen och utvecklas så mycket som möjligt är det viktigt att du kan öva lite hemma mellan tillfällena.

Studiematerial och instrument

Det enda du behöver är ett diatoniskt munspel i C och anteckningsblock och penna för egna noteringar. Övrigt material kommer att delas ut under kursens gång.

Lov

Kursen har uppehåll vecka 20 och 21.

Fortsättningsmöjligheter

Prata gärna med din kursledare om du är osäker på vilken nivå och kurs du bör välja efter avslutad kurs. För dig som vill utveckla ditt spel mer personligt, satsa liter mer eller vill musicera i din egen takt vill vi tipsa om individuell underrvisning, där vi arbetar med de tekniker, stilar och låtar du är intresserad av. Sök "Individuell undervisning munspel" eller kontakta oss för mer information och anmälan.

Munspelskurser och nivåer som erbjuds under hösten 2019

 • Introduktionskurser:
  - Kom i gång med munspel – Introduktionskurs del 1 (förkunskaper = inga).
  - Kom i gång med munspel – Introduktionskurs del 2 (förkunskaper = introduktionskurs del 1).
 • Nybörjarkurser:
  - Munspel i liten grupp, nybörjare del 1. (förkunskaper = inga).
  - Munspel i liten grupp, nybörjare del 2. (förkunskaper= nybörjare del 1).
 • Fortsättningskurser:
 • - Munspel i liten grupp, fortsättning. Förkunskaper: Munspel i liten grupp, del 1 och 2).
 • Fördjupningskurser:
  - Munspel i liten grupp, fördjupning. Förkunskaper: Munspel fortsättningskurs och/eller för dig som redan spelat ett tag och vill komma vidare till nästa nivå.
 • Alla nivåer:
  - Munspel, individuell undervisning. Erbjuds alla - från nybörjarnivå till avancerade nivå.

Nivåbedömning och fler kurser

Prata med din kursledare i första hand om du är osäker på din nivå samt om du saknar något i vårt kursubud för munspel.

Feedback från tidigare deltagare

 • "Erland är väldigt duktig på att lära ut på ett engagerat, lugnt, kreativt och pedagogiskt sätt."
 • "Erland lär ut på ett sätt så att man förstår och vill lära sig mer!"

Länkar

Kursledare

Erland Westerström Erland är en mångsidig och uppskattad pedagog med flera års erfarenhet av att undervisa, både nybörjare och mer erfarna musiker. Han är specialiserad inom svensk folkmusik... Läs mer om Erland Westerström

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
7 maj 2020
Slutdatum
11 jun 2020
Antal veckor
4 veckor
Tid kvar till startdatum:
105 dagar
Tider
To 17:30 - 19:45
Studietimmar
12
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
4 st
Arr nr.
1046900
Platser kvar
Ja
Pris
1 550 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners