Hon bytte yrke mitt i livet: ”Det handlar om passion”

Senast ändrad

I Folkuniversitetets Mitt i karriären-barometer anger fler än hälften av de tillfrågade att de skulle vilja byta jobb, men få gör slag i saken. Frida Adamsson är en av de som faktiskt satsade allt, skolade om sig och bytte bana mitt i livet. Vägen dit har varit allt annat än rak, men nu är hon en stolt och passionerad egenföretagare, som jobbar med det hon gillar allra mest – människor och kreativitet.

Frida Adamsson

Mer än varannan person sitter på sitt jobb och vill egentligen vara någon annanstans. En alarmerande siffra enligt karriärexperten Charlotte Hågård. Hon tror att det till stor del handlar om en kombination av dålig självinsikt, otydliga mål och rädsla för det okända, och menar att fler måste våga mer.

En som vågade ta språnget och byta karriär mitt i livet är Frida Adamsson, egenföretagare och tidigare kursdeltagare på en av Folkuniversitetets diplomutbildningar.

Frida har en bakgrund som gymnasieingenjör och arbetade under de första åren av sitt yrkesliv som teknisk konstruktör och konsult. Senare utbildade hon sig även till projektledare och jobbade i flera år med projektledning, koordinering och riskhantering på olika företag. Men Frida var inte tillfreds med sitt yrkesliv. Hon ville något mer, och framförallt något annat. Att jobba mer med människor var en tanke som hon haft i flera år. Men som ung ensamstående mamma var det inte läge att ta steget och byta bana. Drömmen om ett annat yrkesliv fick vänta.

Vändpunkten kom för fem år sedan. Då hade hennes dotter växt upp, och hon hade tagit sig igenom två svåra olyckor som gjorde att hon inte kunde arbeta under ett par år. Efter rehabilitering och hårt kämpande började hon må bättre.
– För att orka ta mig tillbaka till arbetslivet var det enda alternativet att jobba med något jag verkligen brinner för, berättar Frida.

Utbildningen blev starten på en ny karriär
Genom sin dåvarande mentor kom Frida i kontakt med en person som höll på att utbilda sig till coach på Folkuniversitetet, och som behövde övningsklienter.
– Jag bestämde mig för att målet med coachningen hos henne skulle vara att ta reda på hur jag själv skulle lyckas bli coach. Det slutade med att jag tog beslutet att anmäla mig till utbildningen, och några månader senare var jag på plats på Folkuniversitetet.

Nu har det gått snart fyra år sedan du avslutade utbildningen, och du har nyligen startat företaget Creative Coaches SWE AB – berätta!
– I mitt företag jobbar jag, som namnet antyder, med människor och kreativitet. Mitt uppdrag är att förstärka och utveckla människors potential och kreativa förmågor som individ och grupp. I det ena spåret jobbar jag med att illustrera live, så kallad graphic recording. I det andra spåret är det coachning, det vill säga att hjälpa andra att nå sina mål. Ibland mixar jag de båda delarna, till exempel när jag håller utbildningar i grafisk facilitering, verktyget jag använder när jag ritar live. Då coachar jag andra till att våga använda det visuella språket mer.

På vilket sätt har du användning av det du lärde dig på coachutbildningen?
– På många sätt. Coachutbildningen har framför allt lärt mig att förhålla mig till mig själv och till andra på ett annat sätt än förut. Den har gett mig ett större lugn och en trygghet i min kommunikation till andra. Både vad gäller att lyssna och att prata. Coachning är ett verktyg, en process och ett sätt att tänka, kommunicera och bemöta människor på. Jag tillämpar det i kundmöten, när jag utbildar, i olika samarbetsformer och faktiskt väldigt mycket även när jag illustrerar live.

Du har bytt bana mitt i livet – hur har den resan varit?
– Det har definitivt funnits stunder då jag funderat på om jag verkligen orkar fullfölja min dröm om att jobba med något helt annat än vad min tidigare yrkesbana inneburit. Men eftersom min utvecklingskurva nu pekar uppåt, så vågar jag påstå att det går bra. Men ingenting går av sig självt. Det har krävts en hel del envishet och uthållighet. Idag är jag både glad och stolt över att jag inte gav upp.

En känsla av inre frid
Den förändring i arbetslivet som Frida gått igenom innebär att hon numera bara jobbar med det hon verkligen gillar.
– För mig handlar det om passion. Det ger energi. Jag är glad varje dag jag går till jobbet. Jag känner att varje dag är min dag, mitt val med nya möjligheter. Det ger mig en känsla av inre frid.

Men att göra en stor förändring innebär också att tvingas prioritera om delar av sitt "förra" liv, menar Frida. Det är inte ovanligt att drabbas av osäkerhet, och hon frågar sig ibland om hon gör rätt och var någonstans hon ska lägga sitt fokus.
– Du behöver vara tålmodig i början och hitta sätt att komma över negativa tankar. Att hitta ett bra nätverk kan ta ett tag.

Enligt Folkuniversitetets karriärbarometer vill mer än hälften byta jobb, men gör det inte. Har du
något råd till de som vill förändra sin arbetssituation?
– Mitt bästa råd är att hitta ditt varför. Varför vill du byta jobb? Det kanske inte nödvändigtvis har med din nuvarande situation att göra. Kanske finns det ett mer djupliggande skäl? När du väl funnit det, då kan du börja din resa mot ditt nya mål. Kort sagt – att hitta just din passion!

Vad kan vara ett första steg till förändring?
– Ta hjälp av en coach! En bra coach kan hjälpa dig att bena ut saker och ting, när du kanske har fastnat i en tanke eller ett mönster du vill ta dig ur. Jag har själv coachat flera som hade fastnat i sina loopar.

Om Folkuniversitetets Mitt i karriären-barometer
Folkuniversitetet har sedan 2013 årligen genomfört undersökningen Mitt i karriären-barometern, en mätning av hur yrkesverksamma mellan 40 och 55 år ser på sitt arbetsliv och sin framtid. Med sex år i ryggen visar undersökningen återigen ett resultat där många hellre skulle vilja göra något annat. Den främsta anledningen till att de inte byter jobb (29%) är att de inte vet vad de vill göra.

2018 års barometer visar att andelen tillfrågade som vill byta jobb är hög. 43% vill byta jobb men söker inte aktivt, 13 % vill byta och söker aktivt medan bara 44% är nöjda med sin arbetssituation idag.
När det kommer till personlig utveckling uppger de flesta att de vill bli bättre på att utnyttja sina styrkor och talanger bättre, lära sig mer inom sitt område och våga mer.