LIA med gott resultat

Oanad framgång för samarbete mellan utbildning och bransch. Hedda skapade en halloninfuserad läsk under sin LIA, och snart finns den ute på marknaden.

LIA Läke- och livsmedelstekniker Folkuniversitetet Uppsala

Hedda Sam Grebner, studerande på yrkeshögskoleutbildningen Läke- och livsmedelstekniker vid Folkuniversitetet i Uppsala, valde att göra sin tio veckor långa LIA (Lärande i arbete) på Fruktjuice AB i Enköping. Under den här tiden fick Hedda verkligen visa prov på hur man kan använda sina teoretiska kunskaper i praktiken och lyckades faktiskt ta fram en helt ny produkt som kommer ut på marknaden våren 2024.

"Redan när jag först kontaktade företagets VD lät han väldigt glad över att jag hörde av mig till just dem", berättar Hedda. "När jag sedan började min LIA så välkomnade både handledarna och de anställda mig med öppna armar. Jag har trivts så bra här."

Under de tio veckorna fördjupade sig Hedda i dryckestillverkningens alla delar och arbetade nära experterna på Fruktjuice AB. Det stöd och den vägledning som tillhandahölls gjorde det möjligt att på riktigt tillämpa de teoretiska kunskaperna i praktiken, i verkliga arbetssituationer. 

Hedda fick i uppdrag att skapa en läskedryck med smak av färska hallon.

Teamet på Fruktjuice AB imponerades av Heddas entusiasm och innovativa anda och resultatet av uppdraget att skapa en läskedryck med smak av färska hallon blev så bra att de beslutade att gå vidare med Heddas hallonläsk. Med noggrann forskning, utveckling och finjustering är den halloninfuserade läskedrycken nu på väg att göra sin debut i handeln våren 2024.

Hasitha Priyashantha, föreläsare och LIA-handledare från Folkuniversitetet, vill gärna dela med sig av det här lyckade exemplet på hur LIA kan fungera och hoppas att det kan vara till inspiration både för blivande yrkeshögskolestuderande och för yrkesverksamma som funderar på att ta emot en studerande från yrkeshögskolan till sin arbetsplats.

"Jag blir så glad och stolt när jag får höra att våra studerande gör så bra ifrån sig ute på LIA-platserna", säger Hasitha Priyashantha.

"Det här är så mycket mer än en framgångssaga för en enskild studerande, fortsätter Hashita. "Det lyfter verkligen fram LIA-platsernas förmåga att binda samman klassrumsundervisningen med det praktiska arbetet. Hedda har inte bara lärt sig det praktiska inom dryckestillverkning utan även fått erfarenhet av teamwork, problemlösning och innovation. Att det sedan resulterade i en riktig produkt är en bonus, men ändå ett strålande exempel på vinsterna som kan komma av samarbete mellan Yrkeshögskolan och aktörer inom branschen. ”

Både Fruktjuice AB och Hedda är riktigt nöjda med hur det har gått. Företaget har fått ett lovande tillskott i sitt sortiment, och Hedda har fått värdefull praktisk erfarenhet som inte går att få I klassrummet.

Hedda är nöjd med sin LIA-plats, och till våren kan alla få ta del av resultatet, en läsk med smak av färska hallon.

 

Text och Bild: Hasitha Priyashantha, Föreläsare/handledare i YH-utbildningen Läke- och Livsmedelstekniker, Folkuniversitetet, Uppsala