Kristina Lind, verksamhetsutvecklare ATEA

"Ett utmärkt sätt att utbilda guldkorn till IT-branschen."

Studerande på yh-utbildning i Folkuniversitetet

Sveriges yrkeshögskoleutbildningar skräddarsys i samverkan med arbetslivet. Samarbetet borgar för att utbildningarnas innehåll stämmer överens med arbetsgivarnas aktuella kompetensbehov. Kristina Lind, verksamhetsutvecklare på ATEA, är en av branschens representanter. Hon samarbetar med Folkuniversitetet i YH-utbildningen till moln- och virtualiseringstekniker.

Varför är ATEA engagerade i denna utbildning?

- Vi ser en kompetensbrist framåt och genom att engagera oss i Folkuniversitetets YH-utbildning får vi vara delaktiga att bygga mer kompetens till branschen. YH är ett utmärkt sätt att relativt snabbt utbilda nya guldkorn till IT-branschen istället för att bara rycka befintlig kompetens mellan företagen.

Vilket intryck har ni fått av de studenter som gjort LIA hos er?

- Det är så givande för både oss och förhoppningsvis studenterna som gör LIA, allt från att de får öva på att skriva CV, genomföra intervjuer till att bli en del av teamet. Vi har ett mycket gott intryck av de som gjort LIA hos oss genom åren.

Vad bidrar du och ditt företag med i denna utbildning?

- Jag är ordförande i ledningsgruppen och Atea är representerade i alla ledningsgruppsmöten. Vi bidrar med ganska mycket, vi träffar studenterna för att inspirera dem, för att berätta om Atea och vad man kan jobba med i branschen, studenterna får mingla med våra konsulter, studenterna bjuds in till vår årliga it-arena (mässa och seminarier), vi lånar ibland ut konferensrum för klassrumsundervisning med mera.

Vilka möjligheter öppnas för dessa studenter efter genomförd utbildning?

Det öppnas många möjligheter. Om jag bara talar för mitt företag Atea så har vi rekryterat 1-2 studenter från varje kull sedan utbildningen startade. Här har LIA varit bra, det är så värdefullt att studenter och Atea får lära känna varandra.