Den perfekta kombinationen

Senast ändrad

31-åriga Jonatan Boes från Karlstad går sista året på Musikinstrumentakademiens gitarrbyggarutbildning. Att han sökte just Musikinstrumentakademien berodde på intressen han haft sedan barnsben: ”Jag har alltid spelat i band och hållit på med trä. Att bygga gitarrer blev den perfekta kombinationen.”

Jonatan Boes, elev på Musikinstrumentakademien

Varför valde du att söka till Musikinstrumentakademien?
– Jag hade gått en träteknisk utbildning i Värmland, eftersom jag ville lära mig mer om trä och hantverk. Väl där insåg jag att jag inte hade en passion för att bygga möbler, utan att jag hellre ville rikta in mig på gitarrer. Jag hittade Musikinstrumentakademien och kände att det skulle passa mig perfekt.

Vad är det roligaste med att bygga gitarrer?
– Jag älskar att starta upp en idé. Att få planera hur gitarren ska se ut, i vilket sammanhang den ska användas och även hur den ska prestera. Att sen få se slutresultatet är riktigt gött.

Berätta lite om vad du gör på utbildningen just nu.
– Just nu är det full fart med gesällprovet sen fem veckor tillbaka, så jag har fem veckor kvar. Jag har gjort det mesta träjobbet och har kvar ytbehandlingen och sammanställningen av instrumentet. Det är både kul och inte kul eftersom det är så mycket nerver som är inblandade i det här provet.

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen på Musikinstrumentakademien?
– Svår fråga, det är en massa saker. Självklart en massa ny kunskap om gitarrbyggande och hantverk men också många andra bra minnen från tiden på utbildningen. Jag har haft en helt fantastisk klass och lärarna har varit toppen.

Har du några tips till blivande studerande på Musikinstrumentakademien?
– Var beredd på att strukturera upp din tid! Det är väldigt mycket eget arbete, och det är viktigt att utnyttja den tiden både för att lära sig, men också för att planera för kommande arbeten. Lyssna på lärarna, men tveka inte på att köra på dina egna idéer.

Vad har du för framtidsplaner?
– Först och främst: fixa gesällprovet. Sen hade jag turen att få en väldigt bra praktikplats, så tanken just nu är att förhoppningsvis fortsätta någon typ av samarbete där.

Gitarrer gjorda av Jonatan Boes.

Bilder från Jonatans Instagram, @boesguitars