”Dansen tänjer gränser”

Senast ändrad

Bengt Johansson har dansat balett i 30 år. Dansen har hjälpt honom på många sätt i livet, både mentalt och fysiskt. Den har också varit en viktig faktor för att utvecklas i yrkeslivet.

Bengt Johansson, deltagare på danskurser på Balettakademien Stockholm

– Dans, som jag ser det, är ett språk och man kan hålla på en livstid att utveckla och slipa på grammatik och uttal. Men det som skapar kontakt i språket är känslan bakom! säger Bengt Johansson.

Bengt är infödd stockholmare och en riktig opera- och balettnörd. Tanken på att själv dansa balett väcktes under en föreställning av Svansjön på Operan. Han tyckte det såg väldigt roligt ut och undrade om han själv skulle våga sig på att dansa. 30 år senare är det fortfarande lika roligt och favoritdansstilen är balett.  

– Jag har mest gått kurser i balett. För några år sedan hoppade jag på Joakim Stephensons impro-klasser, och sedan dess har jag fortsatt med dem också. Just nu går jag på balettklasser för Joakim, Jan-Erik Wikström, Nicolaus Fotiadis och Charlotte Fürst samt impro-klasserna.

Har du någon favoritkurs?
 – Det är väldigt svårt att välja ut en specifik kurs – man skulle kunna säga att varje kurs är en favoritkurs! Balettklasserna leds av mycket kunniga och inspirerande dansare från Operan och Joakim Stephensons impro-klasser är oerhört spännande. De lockar fram utforskandet och dessutom innehåller de både humor och magi, vilket jag uppskattar.

– Det finns också en speciell känsla när jag har tagit en morgonklass på sommaren. Känslan av att ha fått dansa och ha fått en stor dos endorfin och sedan gå ut i sommarstockholm. Det ger mig en intensiv livskänsla!

Vad ger dansen dig?
– Dansen ger så mycket: Den tänjer gränser, både mentalt och fysiskt, och den hjälper en att hantera stress och att utvecklas som människa. Det finns även forskning som visar på hur mycket dans utvecklar hjärnan, den spatiala förmågan och även empatin. Sedan är det ju väldigt roligt också!

Vilka är dina bästa tips till någon som vill börja dansa?

  • Var uthållig (eller envis). Det tar tid för kroppen att omvandla ett steg till automatik. Och att stå ut med att ibland känna att det står still.

  • Jämför dig inte med andra, alla har sina egna förutsättningar och begränsningar. Se hellre på din egen utveckling som ett flerårsprojekt som också inkluderar den mentala delen.

  • Välj sådant som är roligt! Det är bra att jobba med placering i baletten, men det är också bra att kunna släppa tekniken och bara dansa på.