Om Balettakademien

Balettakademien i Stockholm grundades 1957 och har utvecklats till en av Nordens ledande dansskolor. Många av Sveriges mest framgångsrika dansare, musikalartister och koreografer har utbildats på Balettakademien. Vi erbjuder också kurser alla dagar veckan för barn från 3 år och uppåt i olika stilar och på olika nivåer.

Balettakademiens entré.

Balettakademien i Stockholm var den första yrkesinriktade dansskolan som, till skillnad mot Operan där utbildningen var helt inriktad på klassisk balett, tillgodosåg det behov av mångsidigt utbildade dansare till musikaler, shower och modern koreografi. Balettakademien ville ge möjlighet till en allsidig utbildning som förutom klassisk balett omfattade även fridans och jazz. 1960 introducerade Balettakademien jazzdansen i Sverige, både som undervisning och på scen.

Under de sextio år som gått har Balettakademien vuxit och utvecklats, hela tiden med fokus på bredd och mångsidighet. Nu är vi inne på vårt sjätte decennium med oförminskad styrka och inspiration! Många lärare, koreografer och musiker har verkat framgångsrikt både inom och utanför skolan. Balettakademien har spelat en viktig roll för svenskt dansliv och för de stora förändringar som har skett sedan skolans start.  

Efter avslutad utbildning har studerande från Balettakademien engagerats i kompanier som Cullbergbaletten, Nye Carte Blanche, E.L.D, Norrdans, Skånes Dansteater, Göteborgsoperan, Bounce och Modern Jazz Dans Ensemble, eller i någon svensk musikalproduktion. Många av våra tidigare studerande arbetar också internationellt inom olika genrer.        

Balettakademien flyttade 1996 till det specialbyggda huset vid parken på Birger Jarlsgatan 70. Byggnaden har rönt stor uppmärksamhet och arkitekturen har belönats med ett flertal utmärkelser. På ljusa och luftiga 3000 kvm ryms bland annat tio danssalar, varav en fullständigt utrustad föreställningsstudio - Scen Studio Fyra, elevpentryn, uppehållsrum, naprapatmottagning, styrketräningsrum, kostymförråd, omklädningsrum, och kaféet - den självklara träffpunkten. Här finns bästa möjliga förutsättningar och en stimulerande miljö för dans och kreativt skapande.

Idag har vi sex heltidsutbildningar inom dans, musikal och teater samt en omfattande kursverksamhet med allt från barndans till proffsklasser. 

Välkommen till Balettakademien!