Specialistundersköterska inom kardiologi
Folkuniversitetet hjälper vården att utbilda nya kompetenta medarbetare.
Folkuniversitetet planerar en specialistutbildning via yrkeshögskolan för undersköterskor med inriktning kardiologi och vill därför ha behovet av helt nya specialistundersköterskor bekräftat av dig som arbetar inom branschen. Om du och dina kollegor anser att det finns ett kompetensgap avser vi att söka en yrkeshögskoleutbildning som hjälper er att fylla det.
Utbildningens upplägg
- 2 år på halvtid, 200 yhp
- Start i september 2024
- Studier online samt platsträffar i ert område för metodrum
- Lärande i arbete (LIA, praktik)
Kurser i studieordning
Läs mer om innehållet i kurserna längst ner på sidan.
- Introduktion och vårdhygien
- Hjärtats normala anatomi och fysiologi
- Kardiovaskulära sjukdomsgrupper
- Medicinska behandlingar, kontroller, undersökningar
- LIA 1 (Lärande I Arbete, praktik)
- Livsstilsförändringar och sjukdomslära. Faktorer som påverkar patientens hälsa.
- Vårdpedagogik, etik och samarbete i multidisciplinära team
- Lagstiftning, säkerhet, dokumentation och kvalitetsledning
- Framtidens sjukvård och medicinsk teknik
- Examensarbete
Kursernas innehåll
Introduktion och vårdhygien, 10 yhp
Syfte:
Kursens syfte är att ge den studerande möjlighet att utveckla sina kunskaper om specifik vårdhygien och vårdrelaterade infektioner i relation till den specialiserade undersköterskans arbetsroll. Fokus på omvårdnad genom programmet för hjärtsjuka patienter, vad de behöver och därmed inte tappa värdet omvårdnad.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Fältstudier.
- Hygienrutiner. Basal och specifik vårdhygien, sterilitet inom operation och intensivvård.
- Mikrobiologi, smitta och smittspridningsvägar.
- Kunskapssökning, studieteknik och reflektion.
- Lagstiftning och yrkesansvar inom aktuella arbetsområden.
- Omvårdnad.
- Patientsäkerhet.
- Professionellt förhållningssätt.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna planera omvårdnadsarbetet utifrån basal och specifik vårdhygien samt förhindra smittspridning och vårdrelaterade infektioner.
- Att genomföra direkt och indirekt patientvård utifrån gällande hygienregler.
- Att arbeta utifrån ett professionellt förhållningssätt.
- Att kunna reflektera över den egna yrkesrollen genom att kunna planera, genomföra och utvärdera sin egen arbetsinsats.
- Att självständigt söka och utveckla sina kunskaper inom det aktuella området.
- Att tillsammans med sjuksköterska och läkare att genomföra steril uppdukning dvs. preoperativt.
- Att efter avslutat kurs ha färdigheter att kunna vårda patient, hantera material, prover och riskavfall från patient med misstänkt eller konstaterad smitta.
- Utföra hygienobservationer utifrån egna valda mätpunkter.
Hjärtats normala anatomi och fysiologi, 20 yhp
Syfte:
Efter avslutad kurs ska den studerande ha kunskaper om anatomi, fysiologi, patofysiologi och farmakologi. De studerande skall erhålla kunskaper om hjärtats anatomi samt funktioner och mekanismer för organet hjärta. De studerande skall få kunskap om vilka olika användningsområden läkemedel har och om hur läkemedel fördelas och bryts ned i kroppen.
Kursen ska ge kunskaper om hur hjärtat som organ påverkas och förhåller sig till vid olika typer av sjukdomar. Den studerande ska få en fördjupad förståelse för hjärtats anatomi och fysiologi samt förstå vanligt förekommande terminologi på en kardiologisk avdelning.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Cirkulations- och respirationsfysiologi samt patofysiologiska mekanismer.
- Etik och prioriteringar.
- Etiologi och epidemiologi.
- Hjärtats anatomi, elektrofysiologi och hemodynamik.
- Primär- och sekundärprevention.
- Symtom och kliniska tecken vid hjärt- och kärlsjukdom.
- Utredning, diagnostik, medicinsk/kirurgisk behandling samt omvårdnad och rehabilitering av patienter med hjärt- och kärlsjukdomar.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna beskriva hjärtats anatomi, elektrofysiologi och hemodynamik samt redogöra för normal cirkulations- och respirationsfysiologi och vilka patofysiologiska mekanismer som inträffar vid hjärt- och kärlsjukdom.
- Att ha förståelse för och kunskap om vilka nödvändiga åtgärder att vidta när hjärtat och kroppen reagerar vid extrema förhållanden eller sjukdomstillstånd.
- Att ha förståelse och kunskap om olika smärtsymtom och hur de hänger ihop med olika diagnoser.
- Att ha kunskaper om cirkulation och farmakologiska effekter på kroppen.
Kardiovaskulära sjukdomsgrupper, 30 yhp
Syfte:
Kursen syftar till att ge den studerande kunskaper om hur symptomen för olika kliniska tillstånd identifieras och för hur olika diagnoser ställs. Kursen syftar också till att den studerande efter avslutad kurs ska ha förvärvat fördjupade kunskaper om sjukdomar i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Den studerande ska efter avslutad kurs ha utvecklat färdigheter i att agera vid akut insjuknande inom ramen för yrkesrollen. Den studerande ska efter avslutat kurs ha utvecklat kunskaper och färdigheter i att kommunicera och ge stöd till patienter och anhöriga på svenska och engelska.
Kursen behandlar följande innehåll:
Hur och varför sjukdomarna uppstår. Sjukdomar som behandlas är: hjärtsvikt, vuxna med medfödda hjärtfel, gravida med hjärtfel, rytmrubbningar (arytmier), hjärtsvikt, (lägga på behandling) pacemaker (ICD/CRT) samt patienter med sjukdom i kranskärl, hjärtklaffar, bröstkorg (thorax), aorta-, artär och vensjukdomar (kärl).
Allmänna rutiner hjärtsjukvård (Indikationer för inläggning på hjärtavdelning, rutiner på HIA och hjärtavdelning, Diagnoskriterier vid kranskärlssjukdom).
Akuta koronara syndrom - AKS: (AKS och bröstsmärta - allmänt, Akut ST-höjningsinfarkt (STEMI), Akut icke-ST-höjningsinfarkt (NSTEMI) och instabil angina pectoris, Antiischemisk behandling och smärtlindring vid AKS, Antitrombotisk behandling vid AKS, Blödningsrisk vid antitrombotisk behandling, Antitrombotisk tilläggsbehandling för patienter med stabiliserad kranskärlssjukdom och högriskkriterier, Blödning och allergi vid antitrombotisk behandling, Övrig behandling vid akut kranskärlssjukdom, Riskvärdering, prevention och utskrivning vid kranskärlssjukdom, Koronarangiografi och PCI.).
Hjärtsvikt (Bakgrund och diagnostik vid hjärtsvikt, Behandling av akut hjärtsvikt och kardiogen chock, Behandling av kronisk hjärtsvikt, Utskrivning vid hjärtsvikt, Perkutan behandling av aortastenos, TAVI och Perkutan behandling av mitralisinsufficiens).
Övrig akut hjärtsjukvård (Akut hjärtstopp och ECMO, Akut aortadissektion, Akut hypertoni, Myokardit och perikardit, Infektiös endokardit).
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna förklara etiologi, epidemiologi, diagnostik, komplikationer och prognos relaterat till olika hjärt- och kärlsjukdomar.
- Att kunna sammanfatta och ge exempel på indikationer och kontraindikationer för medicinska och kirurgiska behandlingsformer vid hjärt- och kärlsjukdom.
- Att kunna identifiera omvårdnadsbehov och redogöra för vårdhandlingar vid hjärt- och kärlsjukdom.
Medicinska behandlingar, kontroller, undersökningar, 30 yhp
Syfte:
Kursen syftar till att ge den studerande fördjupade kunskaper och handlingsberedskap i omhändertagande vid behandlingar, kontroller och undersökningar. De studerande ska efter avslutad kurs kunna göra adekvata bedömningar för att kunna vidta lämpliga åtgärder inom både öppen- och slutenvården. Efter avslutad kurs ska den studerande ha uppnått specifik kompetens om olika akuta sjukdomstillstånd och dess behandlingar, farmakologi, klinisk kemi, medicinteknik, dokumentation, digitalisering samt vårdplanering. Kursen ska ge den studerande teoretisk kunskap om vanligt förekommande utrustning på intensiv och akutvårdsavdelningar och deras användningsområden.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Akuta koronara sundrom - AKS.
- Allmänna rutiner hjärtsjukvård.
- Apparaters säkerhetsrisker och hur dessa kan begränsas.
- Arytmier.
- Bakgrund och diagnoskriterier.
- Felkällor och felsökning gällande utrustning.
- Hjärtsvikt.
- Läkemedel.
- Omvårdnad av hjärtsjuka patienter, vad de behöver. Hålla koll på svullna ben, vikt, dricka vatten.
- Övrig akut hjärtsjukvård som hjärtstopp, hypertoni.
- Preoperativa bedömningar och postoperativa besök efter hjärt- och lungoperation.
- Undersökningar och behandlingar för återkommande svimnings- och yrselanfall.
- Vård av patienter för preoperativa utredningar av klaffel liksom patienter som genomgått olika klaffinterventioner. Planerad kranskärlsröntgen.
(Genomföra ett antal undersökningar och tar prover, som t.ex. blodtryck, blodprov, EKG, ultraljudsundersökning av hjärtat eller kärlen i benen. Exempelvis patienter som kommer att genomgå ablation, planerade pacemakerinläggningar, planerade koronarangiografier och ballongvidgning (PCI) samt telemetriövervakning och polikliniska elkonverteringar.)
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna ha förståelse och kunskap om adekvat övervakningsutrustning anpassad till patientens situation.
- Att kunna leda, planera, genomföra och utvärdera vårdhandlingar som stöd för patientens lärande och egenvård vid hjärt- och kärlsjukdom.
- Att kunna medverka vid planering, utförande och att utvärdering av behandlingsstrategier och dess effekter vid hjärt- och kärlsjukdomar.
- Att självständigt och därtill tillsammans med patient och närstående hantera uppkomna vårdbehov hos patienter med hjärt- och kärlsjukdom.
- Att kunna tillämpa kunskaper om fysiologiska och patofysiologiska förändringar för att bedöma patientens tillstånd och vårdbehov vid hjärt- och kärlsjukdom.
- Att kunna identifiera och värdera symtom och kliniska tecken vid hjärt- och kärlsjukdomar.
- Att kunna reflektera över det multidisciplinära teamets betydelse för att tillvarata patientens resurser vid vård och behandling.
- Att kunna utvärdera patientsäkerheten vid olika typer av vård och behandlingar.
- Att kunna värdera och analysera specifika etiska frågeställningar.
LIA 1 (Lärande I Arbete, praktik), 30 yhp
Syfte:
LIA-perioden syftar till att ge den studerande förmåga att tillämpa teoretisk kunskap i praktiskt patientarbete på hjärt-, hjärtmedicinsk- och hjärtintensivavdelningar samt avdelningar som omfattar preoperativa bedömningar och postoperativa besök efter hjärt- och lungoperation.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Träna på att utföra omvårdnadsåtgärder relaterade till den akut sjuka patienten.
- Träna på att dokumentera patientvården.
- Träna på att hantera komplexa situationer.
- Få kännedom om smärta och smärtreaktioner.
- Träna på korrekt hantering av prover och odlingar.
- Träna på att tillsammans med teamet förbereda patienten för avtransport till annan avdelning/sjukhus.
- Träna på att assistera sjuksköterska/läkare (planerade och akuta åtgärder) avseende luftväg och cirkulation.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna bemöta patient och närstående professionellt.
- Att kunna tillämpa teoretisk kunskap i praktiskt arbete.
- Att kunna arbeta professionellt i team kring den akut sjuka patienten.
- Att kunna assistera läkare/sjuksköterska på ett ändamålsenligt sätt.
- Att kunna monitorera patienten.
- Att ha färdigheter och kunskaper att dokumentera vården.
- Att kunna, utifrån ett helhetsperspektiv, bemöta patienter och närstående professionellt och tillgodose deras olika behov.
- - Att kunna agera relevant i akuta situationer.
- - Att ha kunskap om reaktionsmönster i samband med oro och kris.
- - Att ha kunskap om viktiga omvårdnadsaspekter i samband med vård av en akut sjuk patient inklusive vid övergång till palliativ vård.
Livsstilsförändringar och sjukdomslära. Faktorer som påverkar patientens hälsa, 20 yhp
Syfte:
Kursens syfte är att den studerande efter avslutad kurs ska ha utvecklat en specialiserad kunskap om anatomi, fysiologi och patofysiologi och utifrån symptom och vitala parametrar kunna värdera och rapportera aktuellt status och eventuella förändringar på ett strukturerat sätt samt utföra och bedriva personcentrerad omvårdnad utifrån PM och riktlinjer inom verksamhetsområdet. Kursen syfte är också att den studerande ska utveckla kunskap om livsstil och livsstilsförändringar och faktorer som påverkar hälsa.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Livsstilsfaktorer som rökning, fetma, fysisk inaktivitet och överkonsumtion av alkohol.
- Riskfaktorer som diabetes mellitus, högt blodtryck, höga blodfetter och sömnapné.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna ge information om patientens sjukdom, behandling och medicinering.
- Att med hjälp av sina kunskaper kunna resonera med patienten om riskfaktorer och diskuterar om de åtgärder läkare har rekommenderat.
- Att kunna initiera utveckling av metoder för att förebygga hälsorisker genom att motivera patienter till förändrade levnadsvanor.
Vårdpedagogik, etik och samarbete i multidisciplinära team, 20 yhp
Syfte:
Kursens syfte är att den studerande efter avslutad kurs ska ha färdigheter i att använda vårdpedagogiska verktyg och ha kunskaper samt färdigheter för att kunna arbeta i multidisciplinära team för personcentrerad omvårdnad. Det övergripande syftet med kursen är att ge en fördjupad förmåga till reflektion över yrket och det egna handlandet i yrkesrollen. Syftet med kursen är också att den studerande efter avslutad kurs ska ha förvärvat verktyg för att möta kriser, konflikter och att inta ett empatiskt förhållningsätt i arbetet. Kursen syftar också till en fördjupad medvetenhet om hur tidigare erfarenheter påverkar det egna förhållningssättet. Målet är att den studerande ska ha förvärvat kunskap om värdegrundsperspektivet på vården, fördjupad förmåga att leda samtal, fördjupad förståelse om etiska ställningstaganden och vara förtrogen med sjukhusens kvalitetskriterier för omvårdnad. Vidare ska den studerande förstå det multidisciplinära teamets olika uppgifter och när andra yrkesgruppers kompetenser behövs kallas in. Den studerande ska ha färdigheter i att förstå och tolka situationer för patienternas krisförlopp och hantera krissituationer.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Samtalsmetodik och kommunikation, utifrån ett salutogent perspektiv och en förankrad värdegrund.
- Personcentrerad vård med att se patienten som en person med unika behov, erfarenheter, resurser och sociala relationer och inte objektifieras till en diagnos.
- Samarbeta över gränser, har effektiva vårdkedjor, arbetar med ständig förbättring och har en kompetent personal kan vi erbjuda vård av mycket hög kvalitet.
- Kursen innehåller rollspel på engelska för att kommunicera åtaganden och lösningar inom sjukvården i mötet med patienter.
- Etiska dilemman samt ha kännedom om den värdegrund som styr verksamheten.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna informera enskilda patienter och deras närstående samt handleda och undervisa studenter och medarbetare enskilt och i grupp utifrån undersköterskans perspektiv.
- Att självständigt initiera, utforma och genomföra av sjuksköterskor och läkare fastställd personcentrerad vård och reflektera över hur det egna förhållningssättet.
- Att kunna arbeta teambaserat och nätverka i syfte att förbättra vården.
- Att kunna handleda medarbetare, nya kollegor och studenter
- Att kunna utifrån normkritiskt perspektiv reflektera över värderingar och kulturmönster.
- Att kunna reflektera över etiska dilemman samt ha kännedom om den värdegrund som styr verksamheten.
- Att kunna leda, planera och utveckla arbetet inom sitt arbetslag samt samarbeta med företrädare för andra yrken.
- Att kunna planera, konsultera och samverka med andra aktörer eller professioner för att säkerställa kontinuitet och säkerhet i vårdkedjan.
- Att genom ett professionellt och empatiskt förhållningssätt kunna bemöta och informera patienter samt anhöriga i sorg och krissituationer.
- Att vara medveten om och ha kunskap om hur egna erfarenheter kan påverka förhållningssätt gentemot patienter.
Lagstiftning, säkerhet, dokumentation och kvalitetsledning, 10 yhp
Syfte:
Kursen syftar till att den studerande efter avslutad kurs ska ha kunskaper och färdigheter gällande aktuell lagstiftning och systematiskt kvalitetsarbete samt att kunna fortsätta ha verktyg att aktivt utveckla sin kunskap inom området. Kursen syftar också till att den studerande efter avslutad kurs ska kunna föra adekvat dokumentation, avvikelserapportering, journalföring och assistera vid remisser. Den studerande ska efter avslutad kurs ha kunskap om lagar, författningar och föreskrifter som reglerar verksamhetsfältet och vårdkedjan. Syftet med kursen är också att den studerande skall utveckla kunskaper om hur vården är organiserad inom kardiologin och hur en organisation kompetensutvecklar samt utvecklar verksamheten i sin helhet. Den studerande ska efter avslutad kurs ha kunskaper om hur den psykosociala arbetsmiljön kan påverka hälsan samt hur verksamheterna arbetar med förbättringsarbete.
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna initiera och vara drivande i framtagande och uppdatering av rutiner och riktlinjer för att upprätthålla en god patientsäkerhet. Den studerande ska efter avslutad kurs kunna driva förbättringsarbeten utifrån risk- och händelseanalyser. Kursen syftar även till att ge den studerande förutsättningar att kunna identifiera, förebygga och åtgärda vanligt förekommande patientsäkerhetsrisker. Kursens syfte är också att ge den studerande kunskap om kvalitetsbegrepp och metoder för kvalitetsutveckling inom akutsjukvård och patientsäkerhet. Efter avslutad kurs ska den studerande ha färdigheter i att arbeta utifrån ett kritiskt förhållningssätt och fördjupade färdigheter i att reflektera och värdera den egna arbetsinsatsen inom akutsjukvård och patientsäkerhet.
Kursen behandlar följande innehåll:
- Aktuella forskning inom patientsäkerhet när det gäller akutsjukvård.
- Lagstiftning.
- Systematiskt arbetsmiljöarbete
- Patientsäkerhetsrisker
- Rutiner och riktlinjer samt metoder för god patientsäkerhet.
- Kvalitetsbegrepp och metoder för kvalitetsutveckling inom akutsjukvård och patientsäkerhet.
- Vanligt förekommande dokumentation och administration på en kardiologisk avdelning.
- Genomgång olika administrativa dokumentationsverktyg.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att ha kunskaper om journalhantering och dokumentation kopplat till styrdokument och etiska frågeställningar.
- Att ha kunskap och utvecklat färdigheter för att självständigt tillämpa kunskaper kring journalhantering och dokumentation kopplat till styrdokument.
- Att ha kunskaper om kvalitetsbegrepp, metoder och patientsäkerhet för kvalitetsutveckling inom hjärt- och kärlsjukvård.
- Att ha fördjupade , specialiserade kunskaper i att kunna identifiera, förebygga och åtgärda vanligt förekommande patientsäkerhetsrisker.
- Att ha kunskap och utvecklat färdigheter i att arbeta patientsäkert utifrån ett kritiskt förhållningssätt och reflektera samt kunna utvärdera den egna arbetsinsatsen och utifrån situationens krav.
- Att ha kunskap om och kunna initiera och vara drivande i framtagande och uppdatering av rutiner och riktlinjer för att upprätthålla en god patientsäkerhet.
- Att kunna driva och ansvara för utveckling, implementering och utbildning inom området.
- Att kunna driva förbättringsarbeten utifrån risk- och händelseanalyser.
- Att kunna leda kvalitetsarbeten inom specialistområdet med möjlighet till delaktighet för patienter och patientorganisationer.
- Att kunna initiera och vara drivande i framtagande och uppdatering av rutiner och riktlinjer för att upprätthålla en god patientsäkerhet.
Framtidens sjukvård och medicinsk teknik, 10 yhp
Syfte:
Kursens syfte är att den studerande efter avslutad kurs ska ha en fördjupad kunskap om undersköterskans yrkesansvar och säker hantering i arbetsmoment inom kardiologiska avdelningar. Kursens syfte är också att den studerande efter avslutad kurs ska ha kunskap om ny teknik, digitalisering och utveckling forskning pågående på området. Efter avslutad kurs ska den studerande ha utvecklat kunskaper om hur utveckling och förbättring sker inom skötsel, hygien, säker hantering och felsök utifrån manual, riktlinje och yrkesroll. Kursen syftar också till att den studerande efter avslutad kur ska ha kunskaper om hur nya principer och metoder för behandling utvecklas och implementeras i vårdarbetet.
Innehåll:
- Aktuell forskning kopplat till området
- Medicinsk teknik kopplat till området, utvecklingsområden
- Digitalisering utvecklingsområden
- Omvärldsbevakning
- Principer och utveckling av metoder för behandling
- Yrkesansvar, säker hantering arbetsmoment
- Kvalitetssäkring arbetsmoment, metoder för behandling.
Kursen ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att ha kunskap om och färdigheter att kunna uppdatera sig på vilka framsteg som görs inom respektive område och teknik.
- Att ha kunskap om aktuell forskning på området och betydelse för det egna vårdarbetet och dess uitveckling.
- Att ha kunskap om och medverka i forsknings- och utvecklingsarbeten.
- Att ha kunskap om och att kunna använda och ta till sig av de framsteg och utveckling som har skett inom sjukvården som berör arbetet.
- Att kunna utvärdera tillgänglig evidens och beprövad erfarenhet inom specialistområdet.
- Att ansvara för utveckling av kunskapsunderlag, tillsammans med den egna chefen, samt implementera och utvärdera det inom det definierade specialistområdet.
Examensarbete, 20 yhp
Syfte:
Examensarbetet syftar till att den studerande ska kunna visa prov på att denne besitter kunskaper, kompetenser och färdigheter för att arbeta som specialistundersköterska genom hela arbetskedjan dvs. under intensivvården samt pre-, peri- och postoperativt. Den studerande ska kunna uppvisa förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin egen arbetsinsats utifrån sin egen förmåga och till situationens krav.
Arbetet ska ha både teoretisk och praktisk förankring samt genomföras på ett analyserande och utvärderande tillvägagångssätt. Den studerande ska använda korrekta begrepp samt ett vetenskapligt och källkritiskt förhållningssätt i Examensarbetet.
Examensarbetet behandlar föjlande innehåll:
Examensarbetet innehåll visar att den studerande har fått kunskaper, färdigheter och kompetenser inom hjärt-, hjärtmedicinsk- och hjärtintensivavdelningar.
Den studerande ska tillsammans med utvald handledare visa att hen kan utföra de arbetsuppgifter som åligger undersköterskan genom hela vårdkedjan inom kardiologi från det att patienten vårdas för sitt sjukdomstillstånd samt processen före tom. efter operation.
Exammensarbetet ska ge den studerande förutsättningar att utveckla följande färdigheter och kompetenser:
- Att kunna uppvisa förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin egen arbetsinsats utifrån sin egen förmåga och till situationens krav.
- Att självständigt kunna planera, genomföra och presentera innehållet i ett område.
- Att kunna slutföra sitt arbete.
- Att kunna förstå hur det studerade området kan leda till utvidgat lärande och/eller professionell utveckling.