Urval och antagning

Här kan du läsa om antagningsprocessen och hur vi gör vårt urval ifall det är fler behöriga sökanden än vad det finns platser.

Urval och urvalsprov 

Om det är fler behöriga sökanden än vad det finns platser gör vi ett urval. Vi har valt att använda oss av urvalsprov och gymnasiebetyg för att kunna rangordna alla behöriga sökanden. 

Via yh-antagning.se kommer du som är behörig att få en inbjudan om att delta i urvalsprovet. För att kunna delta i urvalsprovet måste du tacka ja till inbjudan. Obs! Du har bara några få dagar på dig att tacka ja.  

Om urvalsprovet 

    • Instruktioner om provet kommer i samband med inbjudan. 
    • Det är inget prov som du kan förbereda dig inför.  
    • Provet genomförs digitalt och på distans.  
    • Det tar cirka två timmar att göra provet.  
    • Urvalsprovet genomförs under perioden 2-5 maj 2024. 

Poängsättning 

Varje del i urvalsprovet poängsätts och räknas samman med dina behörighetsgivande intyg. Detta ger en totalpoäng. Utifrån din totalpoäng rangordnas du i en antagningslista. Det vill säga den som har högst totalpoäng hamnar överst, den som har näst högst hamnar på andra plats och så vidare. 

Antagningsprocess 

1. När du har lämnat in din ansökan gör vi en bedömning om du uppfyller kraven för grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper.  
2. Om du är behörig får du en inbjudan om att delta i urvalsprov. Obs! Du har bara några få dagar på dig att tacka ja. Inbjudan skickas ut via yh-antagning.se.  
3. Du får ditt antagningsbesked på yh-antagning.se under vecka 25. Obs! Du har bara några få dagar på dig att tacka ja till din plats, annars förlorar du den. 
4. Uppropet äger rum på plats i Linköping den 19 augusti. Om du inte kommer till uppropet förlorar du din utbildningsplats.