Från modebranschen till det skrivna ordet

Senast ändrad

Mathias var verksam inom modebranschen men fick tillslut nog av diskussioner om trendiga färger. Han längtade efter det skrivna ordet och sökte sig då till Skrivarakademins kvällskurser - som gav blodad tand. Till sommaren går han ut Skrivarakademins ettåriga skrivarlinje och till hösten planerar han att söka Skrivarlinjen projekt.

Mathias Liffner

Hur väcktes ditt intresse för att skriva?
– Jag har väl egentligen alltid skrivit, ofta på tonårsvis i dagböcker och dikter med mycket hjärta/smärta. Jag har också alltid varit fascinerad av ord som bildar meningar som får människor att känna, exempelvis låttexter. Jag är till exempel ett stort fan av Olle Adolphson, Barbro Hörberg och Beppe Wolgers. Att jag var en manisk bokslukare från tidiga tonåren har nog också drivit mig till att vilja skriva.

Hur kommer det sig att du valde Skrivarakademin?
– Efter ändrade familjeförhållanden kände jag att jag behövde utmana mig själv igen och jag hade hört talas om Skrivarakademins kvällskurser. Jag gick två kurser under 2017/2018 och fick blodad tand. Efter att ha gått dem kände jag att jag ville, eller rättare sagt att jag måste, syssla med det här på heltid i ett år.

Snart har du avslutat ett år på Skrivarakademin, vad är det viktigaste du tar med dig?
– Det viktigaste jag tar med mig från utbildningen är kunskapen om att vara trogen sin text och sin ton. Att trots påverkan från klasskamrater och litteratur utifrån fortsätta vara lojal mot sig själv. Skriv det du tror på, inte vad du tror alla andra tror på. Plus en massa annat såklart.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– De närmaste framtidsplanerna är att skriva. Jag ska söka Skrivarlinjen projekt till hösten för att förhoppningsvis kunna ta med all den kunskap jag fick från skrivarlinjen och grotta ner mig i mitt projekt. Vilken lyx!

”Jag har aldrig tidigare gått en utbildning som gett mig så mycket på bara ett år”
– Jag kan verkligen rekommendera Skrivarakademin. Att få ha kunniga och drivna lärare och hänga med människor som har samma brinnande intresse för att skriva - det kan knappast bli mycket bättre än så. Så jag rekommenderar verkligen att söka!