”Ett av mina absolut bästa beslut”

Senast ändrad

Hösten 2019 behövde Michaela Kings en paus och bestämde sig för att satsa på sin dröm: att skriva. Efter snart ett år på Skrivarlinjen har hon inte bara fått göra just det, hon har också kommit igång med ett bokmanus och väckt en litterär agents intresse. “Jag är så himla glad att jag tog den här möjligheten att få bli en skrivande person på heltid”, säger Michaela.

Michaela Kings

Michaela berättar att hon alltid velat utforska hur långt hon skulle kunna komma i ett bokprojekt men att hon inte tagit sig för att söka in någonstans – förrän nu. Hösten 2019 tog hon tjänstledigt från sitt arbete på en insamlingsorganisation och började läsa på Skrivarlinjen.

– Att jag sökte mig till Skrivarlinjen berodde på att mycket hade hänt i min familj och att jag helt enkelt behövde en paus. Och vad kunde då vara bättre än att helhjärtat satsa på min livsdröm: att skriva. Det visade sig vara ett av mina absolut bästa beslut.

I vilken genre skriver du?
– Mitt stora projekt som jag skriver på nu, och har skrivit på under hela året på Skrivarakademin, är både science fiction och en berättelse om en sekt. En lite udda blandning. Det mesta jag skriver blir gärna med en twist åt det övernaturliga hållet.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Skrivarakademin?
– Det absolut viktigaste jag tar med mig är att jag faktiskt hade det mesta jag behövde inom mig. Men jag behövde lektionerna, skrivövningarna och diskussionerna i klassen för att få ett resultat. För självklart är skrivande ett hantverk som vilket annat som helst där man behöver öva, öva, öva. Men även få kritik från andra författare som är vana vid att analysera text. Det har varit helt ovärderligt att träna sig fram till bra texter tillsammans med klasskamraterna.

Till hösten har du sökt Skrivarlinjen projekt, hur kommer det sig?
– Jag har sökt till Skrivarlinjen projekt nästa år för att jag vill avsluta det jag påbörjat, jag vill få ännu mer tid till att skriva klart mitt stora projekt. Eller åtminstone komma i närheten av ett avslut. Jag vill ha fler timmar till det jag så länge bara gick och tänkte på, att få vara författare. Att jag dessutom har fått kontakt med en litterär agent som vill skriva kontrakt med mig känns som en stor morot, att jag är på väg åt rätt håll.

Var hittar du din inspiration?
– Jag hittar mycket av min inspiration i litteratur, film och tv. Bland det bästa som finns är att se en film eller läsa en bok och känna att man verkligen tror på den världen, att man för en stund fått leva i den och sedan kommer sakna den. Det sporrar mig att göra samma sak för andra, att kunna skapa trovärdiga världar för en liten flykt från verkligheten. Dessa alternativa världar har många gånger räddat mig från en sorglig, vansinnig eller bara trist verklighet.

Vad betyder skrivandet för dig?
– Mitt skrivande betyder på riktigt allt för mig. Jag vet inte vem jag skulle vara om jag inte fick skriva. Det är ett sätt att orientera sig och analysera. Jag är så himla glad att jag tog den här möjligheten att få bli en skrivande person på heltid.

Vad är bästa tipset för den som vill satsa på sitt skrivande?
– Mitt bästa tips till den som vill satsa på sitt skrivande är att göra just det: skriva. Men även läsa. Läs jämt, hela tiden. Man lär sig så oerhört mycket på att se hur andra författare gjort. För även om man inte tänker på det aktivt så snappar man ändå upp saker under läsningens gång.

– Men jag skulle även tipsa om att gå en skrivarkurs. Det gör så oerhört mycket att få lektioner av någon som vet hur hantverket ska göras.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag ska fortsätta skriva på mitt projekt och förhoppningsvis får jag ge ut en färdig bok i slutändan. Nu måste jag gå tillbaka till jobbet över sommaren men jag hoppas vara tillbaka i mitt skrivarhörn som jag satt upp i vardagsrummet till hösten igen.

Sök till Skrivarlinjen