Arbetsprov inför antagning
Du ska presentera fem bilder på valfritt tema, något du tycker om eller är intresserad av. Det kan vara en plats, en grupp människor eller en händelse/företeelse. Under vårt möte kommer vi att prata om bilderna, hur du har tänkt och jobbat.

Hur söker man?
Bor du i Stockholms län söker du genom att gå in på Gymnasieintagningens hemsida (Södertälje och Norrtälje har egna intagningskanslier).
Kallelse och intervju
Efter att du skickat din ansökan får du en inbjudan till en personlig intervju på Kungstensgymnasiet. Intervjun äger rum under vecka 10 eller 11.
Om söktrycket är högt kan vi bara kalla de första- och andrahandssökande till intervju. Individuella intervjuer är tidskrävande, men ger de sökande största möjliga rättvisa. Söker man Estetprogrammet hos oss i första eller andra hand i omvalet kommer man automatiskt att bli kallad till intervju.
Omvalsperioden
Om du missade intervjun i samband med den första valomgången eller om du har valt oss i första, andra eller tredje hand i omvalsperioden får du en kallelse till intervju under vecka 21. Intervjuerna kommer att genomföras under vecka 22.
Arbetsprov
Arbetsprovet består av en uppgift som du utför hemma. Arbetsproverna tar du sedan med dig till intervjun du ha blivit kallad till där du har möjlighet att diskutera kring bilderna med våra fotolärare.
Uppgift
Tema: Fotoreportage på valfritt tema.
Omfång: 5 bilder
Svartvitt eller färg: Valfritt
Instruktioner: Din uppgift är att göra en fotografisk bildserie, ett så kallat fotoreportage, på 5 bilder om något du tycker om eller är intresserad av. Det kan vara en plats (exempelvis Gröna Lund, Stureplan, frisörsalong eller en plats som betyder mycket för dig) en grupp människor (ett rockband, din kompis innebandylag, din familj eller dina kompisar i kören du sjunger i) eller en händelse/företeelse (bröllop, pingisträning, modevisning, cirkusföreställning, rockkonsert eller varför inte något mer svårgreppbart som rusningstrafik, landet eller vintern).
Inget är för trivialt men det är viktigt att det på något sätt intresserar just dig. Annars finns det en risk att det kommer att vara svårt att skapa något som även intresserar andra. I den här typen av dokumenterande fotografiska arbeten är det inte platsen, människorna eller företeelsen i sig som är det viktiga utan hur du vill kommunicera det. Tänk därför noga igenom HUR du vill visa upp det du valt innan du sätter igång. Ska pingisträningen kännas energirik eller som en plats där man träffar roliga personer? Ska fotbollsarenan visas upp utifrån, vad som händer på läktaren eller ska du även få med bilder på spelet? Är din familj sportig eller är ni mer en familj som umgås framför TV-soffan?
Ett annan viktig sak att tänka på för att få till en bra bildserie är att ha en stor bredd i fråga om motiv. Tänk därför på att variera sättet du fotograferar. Måste vi verkligen se ansikten på alla som är med i alla bilderna? Skulle det vara bra med en detaljbild eller en bild som visar stället ni är på? Kan du testa något kameratekniskt för att göra serien bättre? Ett råd är här att fotografera mycket och att våga experimentera med bilderna.
Som du säkert förstått av texten är själva temat självklart något du kommer förväntas berätta om när du kommer på intervju men du kommer även förväntas berätta lite om hur du jobbat och varför du valt de bilder du gjort och fotograferat som du gjort.
Presentation: Det sista du ska göra är att välja ut vilka 5 bilder du tycker berättar om ditt ämne bäst. I samband med att du väljer ut bilder ska du även tänka på i vilken ordning du vill presentera bilderna. När du tänkt ut i vilken ordning du vill presentera bilderna så döper du dem till Förnamn_Efternamn_1, Förnamn_Efternamn_2 o.s.v.
Lycka till!
Bedömning av arbetsprov
Dina arbetsprover bedöms av en jury som består av skolans fotolärare. Juryn ser till helheten av dina inlämnade arbeten och ger dem ett betyg på skalan 1-10. Detta betyg multipliceras med sig själv (maxpoäng 100). Denna summa är din provpoäng. Provpoängen läggs sedan till ditt meritvärde.