Mobilapplikationsutvecklare

När du är mobilapplikationsutvecklare utvecklar du, precis som namnet skvallrar om, mobilapplikationer. Det finns dock en uppsjö av metoder och verktyg för att skapa mobilapplikationer och en mobilapputvecklare förväntas kunna både utveckla ”native”, det vill säga för en specifik plattform, men även hybridappar, ofta med hjälp av webbapplikationer som paketerats för att kunna skapa en liknande känsla som en nativeapp.

De två överlägset största plattformarna för mobilapputveckling är Googles Kotlin som används för enheter som använder sig av Android samt Apples Swift för iOS-enheter. Som mobilappsutvecklare förväntas du därför känna dig trygg i båda dessa språk/plattformar eftersom en och samma app ofta utvecklas till flera plattformar samtidigt.

Som mobilapplikationsutvecklare förväntas du även ha koll på hur du kan skapa de billigare och mer snabbutvecklade hybridapparna, som använder sig av webben för att kunna bli plattformsoberoende. Denna typ av appar är attraktiva för beställare, eftersom de i praktiken är webbapplikationer som med små justeringar kan köras på alla möjligliga olika enheter, oavsett plattform.

Denna kompetens, tillsammans med en god kunskap om Android- och iOS-utveckling utgör ryggraden i mobilapplikationsutvecklarens arsenal.