"Det känns som att man gör något viktigt, på riktigt."

Mats Ceder studerade till medicinsk vårdadministratör vid Folkuniversitetet i Uppsala och tog examen i maj 2022. Nu arbetar han på Ultuna Vårdcentral.

Medicinsk vårdadministratör, medicinsk sekreterare, arbetar på vårdcentral, utbildad på Folkuniversitetet i Uppsala

Varför valde du att söka till utbildningen till medicinsk vårdadministratör?

Det var från början mest en slump. Jag hade arbetat i en helt annan bransch i 20 år när det företag jag arbetade för förlorade en upphandling. Jag skulle söka mig vidare men då kom pandemin. Jag började titta bland olika yrkesutbildningar och fastnade för medicinsk sekreterare. Jag fastnade för den administrativa rollen, även fast jag tidigare tänkt att jag aldrig skulle arbeta inom vården. Sedan var jag osäker ända fram till första LIA:n på om detta var rätt för mig, men efter första LIA:n visste jag att det här passade mig.

Hur upplevde du utbildningen?

Jag hade inte pluggat på mer än 20 år och var först väldigt osäker på om jag skulle klara av att plugga. När jag klarat första terminen kände jag att det här faktiskt funkar. Jag gick utbildningen under pandemi-åren så det mesta var på distans. Det fungerade men jag tror att det är bättre när man kan ha mer undervisning på plats. De kurser man läser under utbildningen rustar en med verktyg som man verkligen får användning för och jag har fått med mig mycket nyttig kunskap för mitt blivande yrke. Bland annat kurserna i anatomi, medicinsk dokumentation och medicinsk terminologi har varit särskilt viktiga.

Beskriv dina arbetsuppgifter!

Främst skriver jag journalanteckningar utifrån inspelade ljudfiler och står i receptionen. Sedan är det även en del posthantering, tolkbokningar, bokningar av patienter och andra administrativa uppgifter.

Vad är det bästa med jobbet som medicinsk vårdadministratör?

Jag upplever ett stort värde i att det känns som att man gör något viktigt, på riktigt. Man är en viktig kugge i maskineriet. Sedan trivs jag enormt mycket med att vara omringad av så mycket prestigelös kompetens som jag är på den här arbetsplatsen och känslan av att alla drar år samma håll.

Vad krävs för att bli en bra medicinsk vårdadministratör?

Det är bra om man har goda skriftliga språkkunskaper. Man kan även ha nytta av att ha arbetat inom service om man är på en arbetsplats där man även har ansvar för receptionen. Jag tror också att det är bra om man är flexibel eftersom det alltid kan dyka upp nya uppgifter.

Har du något tips till andra som ska gå utbildningen eller som är intresserade av yrket?

Våga! Var inte rädd för att göra fel. Man är jättenervös inför första LIA:n men den är det bästa med utbildningen! Det är då man lär sig på riktigt.